Hopp til hovedinnhold

Vikingbåt – båtbyggeren, reisen og varene

Vikingene var uredde sjøfarere, men så hadde de gode båter og skip. Vikingene var så gode båtbyggere at de med åpne skip seilte eller rodde langt av gårde til fremmede land. Hva var det som gjorde vikingenes fartøy så havsterke? Og hvordan kan vi finne ut hvordan de klarte det?

  • Båtbygger Bendik Skogvold i arbeid med rekonstruksjonen av Gokstadbåten i KLINK båtbyggeri. Foto Beate Kjørslevik/Norsk Maritimt museum

Elevene får innledning om vikingene og deres fartøy. Videre får elevene sammen med formidler utforske kilder, og finne ut hvordan vi vet det vi vet om fartøyene deres og hva som var så veldig bra med vikingenes skip. Sammen finner vi også ut hvor de dro, og hva de hadde med seg.  

For mellomtrinnet er vikingenes livsgrunnlag sentralt. Opplegget er dialogbasert med kildegransking, og avsluttes med en konkurranse om å nå først frem til Miklagard eller Vinland. For ungdomsskolen og VGS er kildebruk viktig. Det blir rom for dialog og undring elevene imellom, og til slutt får elevene en utfordring. 

«Vikingbåt – båtbyggeren, reisen og varene» er et undervisningsopplegg laget i forbindelse med at Norsk Maritimt Museum har fått låne og utstiller en av Vikingtidsmuseets båter, og at det blir bygget en replika av vikingbåtene fra Gokstadfunnet. Les mer om utstillingen og prosjektet her: KLINK båtbyggeri

Praktisk info

Trinn: 5.- 10. trinn og VGS.
Tidspunkt: Hverdager, fra kl. 10:00.
Varighet: 45 – 60 min.
Metode: Omvising, samtale og kildegransking.  
Pris: 500,- kr. per gruppe.
Kapasitet: 28 barn pr. gruppe.

Omvisningen må bestilles i god tid før besøket. Bestille opplegget "Vikingebåt – båtbyggeren, reisen og varene." her:

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2