I samarbeid med Mandal dykkerklubb hevet Norsk Maritimt Museum kanonen fra 20 meters dyp. Den befinner seg nå til konservering på museet. Ved første øyekast så kanonen ut som en bronsekanon, men foreløpige undersøkelser tyder på at det heller dreier seg om en komposittkanon, laget av flere metaller. Denne typen kanon ble brukt på skip tilhørende nederlandske vest- og ostindiske kompani rundt 1630. Det har tidligere blitt funnet et par lignende kanoner i Det indiske hav, men ingen i Norge. Så langt er det ingenting som tyder på at det ligger annet vrakgods på funnstedet. På grunn av faren for plyndring valgte Norsk Maritimt Museum etter avtale med Agder Fylkeskommune å heve kanonen.
Ved ankomst til museet ble kanonen skannet, fotodokumentert og målt før den gikk videre til konservering. Kanonen er knappe 120 cm lang, og veier 90 kg. Munningen måler mellom 7,5 og 7,6 cm i diameter. Oppe på kanonens bakside er det risset inn "V" og "o". Noe bortenfor dette er også risset inn det som ser ut til å være et kors. Kanonen er stedvis begrodd og korrodert, slik at ikke alle trekk ved kanonen er så tydelige på nåværende tidspunkt. Forhåpentligvis vil den videre behandlingen gjøre flere slike detaljer tydeligere.
Skannet av kanonen kan ses nederst på denne siden.
Hvorfor en kanon ved Skjernøya?
Det var ikke vanlig at den nederlandske sjøveien til de karibiske øyer eller Indonesia gikk langs Sør-Norge, men på 1600-tallet var det flere ufredstider mellom England og Nederland. Da valgte nederlandske sjøfarere gjerne en rute om Skottland i stedet for gjennom Den engelske kanal. Kanskje kan et skip ha blåst ut av kurs og forlist i skjærgården ved Mandal?
En skriftlig kilde forteller om et nederlandsk forlis med skipet Sorte Ravn i 1653 i området der kanonen ble funnet. Dessverre oppgir ikke kilden noe om størrelsen på fartøyet eller hvor det skulle. Både datering og proveniens stemmer med kanonen. Kanskje ligger det vrakrester i nærheten som kan bidra med ytterligere kunnskap om kanonen og funnet?
Tvillingfunn i Australia
Nord for Perth i Western Australia ble vraket av Batavia funnet på 60-tallet. Om bord var det kanoner som ser helt identiske ut med funnet fra Sør-Norge. Riktignok er kanonen fra Mandal langt mindre, men utseende og konstruksjon er veldig like. For mer om Batavia, se The Western Australian Museum:
Kilder
Green, Jeremy N. The Loss of the Verenigde Oostindische Compagnie Retourschip
Batavia, Western Australia 1629: An Excavation Report and Catalogue of
Artifacts. BAR International Series 489. Oxford: British Archaeological
Reports, 1989.
Kontakt
Arkeolog, forsker