Hopp til hovedinnhold

Hvem eide blekkhuset på Sørenga?

På Sørenga har vi funnet et lite blekkhus gjemt nede i leira. Blekkhuset er dreid og er av bein/gevir og er svært godt bevart, vi kan til og med se spor etter blekk som har ligget der en gang for lenge siden. Funnet ligger i lag som er tolket til å være fra middelalderens siste fase. En gang mellom 1350 til tidlig 1500-tallet.

  • Bilde av et lite blekkhus i ben/gevir
    1/1
    Lite dreid blekkhus i ben/gevir funnet på sjøbunn i lag tolket til å være fra senmiddelalder. Foto: Kristina Steen for NMM

Gjenstander i bein eller gevir er ikke uvanlig. Bein var et billig material å bruke og lett tilgjengelig. Det er funnet blant annet nåler, fiskekroker, kammer, spillebrikker og fløyter i bein eller gevir. Siden dette blekkhuset ble funnet ute i havna, kan vi kanskje spekulere i om det har vært brukt om bord i et skip?

Blekkhuset er lite med en diameter og en høyde på 3,5 cm. På bunnen har de dekorert en stjerne med syv tagger eller en liten stjerneblomst. På toppen ser vi spor etter et skrulokk og på siden er det to hull trolig til feste for snor, hvor den som eide blekkhuset kunne knytte det på lommen, eller bære det rundt halsen. Grunnen til at vi kan gjette oss til det, er at blekkhuset har slitespor på siden hvor det har gnisset inn mot noe over lang tid.

Så, hvem har eid blekkhuset? Det er ikke lett å si, men kanskje var det en person som har loggført varer som har kommet inn og ut av Oslofjorden? Eller en som har skrevet ned store og små summer? Eller et fortvilet kjærlighetsbrev som ble kastet ute i sjøen inkludert blekkhuset etter endt brev. Dette er selvfølgelig ikke fakta, men alltid spennende å se for seg livet til gjenstanden når det dukker opp flere hundre år senere på en varm solskinnsdag i juli i 2019.

  • Blekkhus fra Bispevika. På undersiden av blekkhuset var det en liten stjerneformet innskjæring. På sidene hull til feste for snor.
    1/1
    På undersiden av blekkhuset er det en liten stjerneformet innskjæring. Langs nedre kant vises slitespor på den ene siden og langs øvre kant vises ett av to hull til feste for snor. Foto: Kristina Steen for NMM
Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2