Med denne gaven fikk museet en betydelig kulturhistorisk og industrihistorisk samling som dokumenterer virksomheten til en av verdens viktigste båtkonstruktører i moderne tid.
Båtkonstruktør Jan Herman Linge er kjent både for sine seilbåter og motorbåter. Mest berømt er han kanskje for OL-båtene Soling og Yngling. Linges nyskapende konstruksjoner har satt sitt preg på plastbåtindustrien fra 1960-årene, men han konstruerte flere trebåter før dette. Han konstruerte også den kjente motortorpedobåten Nasty for Sjøforsvaret på slutten av 1950-årene. Nasty ble senere NATO-våpen. Linges lystbåter er kjent for å ha navn med –ling på slutten, som Lærling, Smiling og Gambling. Flere av båtene han konstruerte er fremdeles i produksjon.
Linges arkiv er nå tilgjengelig
Norsk Maritimt Museum har gått gjennom et stort arkiv etter Jan Herman Linge. Arkivet inneholder dokumenter og annet materiale fra Linges liv og virksomhet gjennom mange år. En katalog over arkivet er nå publisert på Arkivportalen.
Linges fotosamling
Fotosamlingen består av cirka 700 bilder fra Linges liv og virksomhet. Museet har i løpet av de siste årene jobbet med digitalisering og katalogisering av samlingen, og i forbindelse med Linges 100-års jubileum publiseres nå en del av denne samlingen på det digitale museet DigitaltMuseum.no. Bildene som nå er publiserte viser bland motiver fra Kompani Linges ankomst til Bergen i 1945, Jan Hermann Linges reiser til Asia, samt en del av Linges tidlige utvikling av seil- og motorbåter.
Vi trenger din hjelp!
Vil du hjelpe museet å forstå og dokumentere denne delen av historien? Vi trenger din hjelp til å beskrive og gjenkjenne personer, steder og hendelser i Linges fotosamling. På DigitaltMuseum kan du kommentere bilder og komme med utfyllende informasjon. Du kan legge inn kommentarer på siden til hvert enkelt bilde.
Linges tegningsarkiv
I tillegg har museet også jobbet med å digitalisere tegningsarkivet etter Jan Herman Linge. Konstruksjonstegningene dokumenterer norsk innovasjon og båtdesign gjennom det 20. århundre. De digitaliserte tegningene finnes på DigitaltMuseum.no.