Hopp til hovedinnhold

Lastehavnen på Vækerø oppdaget

Norsk Maritimt Museum har gjennom feltarbeid og melding fra sportsdykkere oppdaget og kartlagt deler av ankringsplassen som ble brukt i forbindelse med lasting av tømmer fra Vækerø i Oslo i gammel tid.

  • Anker på sjøbunnen.
    Anker på sjøbunnen. Magnus Tornes

På sjøbunnen ved utløpet av Bestumkilen gjorde dykkere fra museet før jul funn av flere store skipsankere og en ballastrøys med 3m diameter, som besto av store mengder flintstein. Flint er ikke en steintype som finnes naturlig i Norge, og den viser at det har vært utenlandske skip som har brukt denne plassen til å kvitte seg med dødvekt før de tok inn trelast fra Vækerø. I januar har sportsdykkere undersøkt området videre og gjort flere funn av ankere.

Vækerø fungerte i mange hundre år som utskipingssted for trelast, hentet i Nordmarka.  På 1600-tallet og langt ut på 1800-tallet lå den under Bogstad gård, som drev storstilt trelasthandel. Maleriet under viser fartøyer seilende eller oppankret ved Vækerø på slutten av 1700-tallet. Den bratte holmen til venstre er trolig nordre ende av Killingen.

  • Stort skipsanker stikker opp fra mudderbunnen ved Vækerø.
    1/1
    Stort skipsanker stikker opp fra mudderbunnen ved Vækerø. Magnus Tornes
  • "Maleri som viser Vækerø med motiva trelasthandel, hester, skip”, av C. A. Lorentzen. Dato: 1790-1799 (Digitalt Museum).
    "Maleri som viser Vækerø med motiva trelasthandel, hester, skip”, av C. A. Lorentzen. Dato: 1790-1799 (Digitalt Museum).

Hvis man følger gangveien langs sjøen sørover fra dagens Maxbo, kan man se fortøyningsbolter på berget. Seilskutene hadde landfeste i disse boltene fra 1700-tallet og framover. Ankrene ble senket ute i bukten mot Bygdøy og Kilingen, og med et tau i hver retning kunne skipene ligge sikkert fortøyd.

  • Fortøyningsbolt fra sent 1700-tall, på berget ved gangveien på Vækerø.
    1/1
    Fortøyningsbolt fra sent 1700-tall, på berget ved gangveien på Vækerø. NMM v/ Elling Utvik Wammer
Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2