På 1950- og 60-tallet, da flere av vassdragene ble demmet opp for å produsere energi, ble arkeologiske undersøkelser i liten grad gjennomført. Det får vi imidlertid muligheten til i dag, og vi har allerede kunnet opparbeide mye ny og spennende kunnskap. Museets fokus og ansvar i disse prosjektene har vært å kartlegge og undersøke spor i og ved vannene som forteller om transport, fiske og annen bruk av vann og elver. Her presenterer vi kort disse prosjektene. Flere andre store vassdragsundersøkelser står på trappene de kommende årene, og vi holder nettsidene oppdatert etter hvert som disse prosjektene skrider frem, så følg med!
Tesse - svømmende rikdom
Prosjektet "Tesse - svømmende rikdom" var et samarbeid mellom Oppland fylkeskommune (OFK), Kulturhistorisk museum (KHM) og Norsk Maritimt Museum (NMM) som pågikk ved innsjøen Tesse i Lom kommune over to feltsesonger i 2013 og 2014. Tesse er gjennom skriftlige kilder fra middelalderen kjent som et spesielt godt fiskevann. Før prosjektet hadde det også blitt funnet og levert inn flere garnsøkker av en spesiell trinsetype, hvorav flere var datert til vikingtiden. De kalles trinsesøkker på grunn av den formmessige likheten med en skistavtrinse. Også andre spesielle garnsøkker av never og stein var funnet i Tesse. Det var også kjent en omfattende bruk av sløer (fiskefeller) i tilførselselvene til Tesse, men man hadde ingen sikre funn av slike redskaper tilbake i middelalderen. De arkeologiske undersøkelsene i forbindelse med ny konsesjon, både på land og til vanns, ble konsentrert omkring ett felles hovedtema – fisket.
Reguleringen av Tesse innebærer en kraftig nedtapping i forhold til opprinnelig vannstand, som gjorde at vi kunne gå rundt på den gamle sjøbunnen og dokumentere arkeologiske funn. Våre undersøkelser i Tesse resulterte i et omfattende kildemateriale fra innsjøen, deriblant fiskeredskaper i form av en sløe og flere søkker fra middelalderen. Flere naust langs vannet ble også undersøkt, et av dem viste seg å være bygget rundt 1650.
Funnene var med på å løfte nye problemstillinger fram i lyset. Hvem var det som drev fiske i fjellet så langt tilbake i tid? Hvordan begynte man å fiske i fjellet, og hvem hadde rettighetene? I 2015 ble det som følge av prosjektet arrangert et tverrfaglig seminar om fjellfiske på Norsk Fjellmuseum i Lom, og i 2016 kom boka "Fjellfiske i fortiden - Årtusener med svømmende rikdom".
Publiserte rapporter fra undersøkelsene:Storviltjakt og ferdsel langs Vinstravassdraget
Vinstravassdraget er navnet på den lange øst-vestgående rekken av vann og elver på sørsiden av Jotunheimen i Oppland fylke. Øverst og lengst vest ligger Bygdin, deretter kommer Vinstre, Kaldfjorden, Øyangen og Olstappen på veien ned mot lavlandet. De arkeologiske undersøkelsene i dette vassdraget var også et samarbeidsprosjekt mellom OFK, KHM og NMM. Norsk Maritimt Museums del av prosjektet har handlet om ferdsel og bruk av båt i dette vassdraget. Grunnen til at dette temaet ble valgt var blant annet vassdragets lange vann, som danner en naturlig ferdselsvei mellom øst og vest.
Undersøkelsene i Vinstravassdraget har så langt resultert i registrering av flere båtstøer, båtopptrekk og opplagsplasser for båter av varierende alder, samt et godt bevart sløeanlegg.
Elling Utvik Wammer