Funnstedet
Kulturminnene ble første gang oppdaget i 2009 under registreringer ved Borgestad som ligger mellom Porsgrunn og Skien. Elvestrekningen fra Frierfjorden opp til Skien har hatt enorm betydning gjennom tidene som ferdselsvei mellom innland og kyst. En rekke kulturhistoriske gjenstander tilknyttet handel og transport har blitt registrert og dokumentert på elvebunnen de siste årene.
Skipsfunnet
Skipsvraket ligger på 13 – 15 meters dyp, og er et klinkbygd fartøy konstruert i østnorsk båtbyggertradisjon. Det er årringsdatert til 1870-årene, og de mange synlige reparasjonene kan tyde på at skipet har vært i bruk over lang tid. For arkeologene er det viktig å samle informasjon om skipets ”livshistorie” - fra det ble bygd til det havnet på elvebunnen.
Skroget ligger med kjølen opp noe som er uvanlig i undervannsarkeologiske funnkontekster. På et tidspunkt har kjølen løsnet og falt ned ved siden av skroget. Det er saltvannsjikt på den dybden skroget ligger, noe som har gjort at særlig hudbordene er kraftig angrepet av pelemark. Årsaken til at skipet har sunket er foreløpig ukjent.
Ankerfunn
Et stykke fra skipsfunnet ligger det et stort stokkanker på omtrent samme dybde. Trestokken er intakt, men også den sterkt angrepet av pelemark. Ankeret har store dimensjoner med nesten fire meter lang legg og en meter lange armer med fluker. Leggen på ankeret er forholdsvis tynn sett i forhold til dimensjonen for øvrig. Det er sannsynligvis tilhørt et større seilfartøy, og har trolig ingen relasjon til skipsvraket. En kjetting sitter i en sjakkel i ankerringen, og ut fra denne kan ankeret trolig dateres til omkring 1850.
Det andre ankerfunnet er festet til et gangspill. Et gangspill ble brukt til å heve ankere. Fra spillet går det en korrodert kjettingkjede som sitter i stokkankeret med smidd jernring. Dette funnet er trolig det eldste av de to ankerene.
Det er interessant å undersøke om ankrene er mistet eller om de er plassert i elveløpet som fortøyningsmoringer.