Hopp til hovedinnhold

Sjøveien!

Utstillingen Sjøveien viser vår åpne tradisjonsbåtsamling og arkeologiske vrak og funn fra 1500 og 1600-tallets Oslo. Utstillingen ligger i Båthallen, Norsk Maritimt Museums ikoniske bygg fra 1958.

 • Detalj fra Fembøringen, den største båten i samlingen
  1/1
  Detalj fra Fembøringen, den største båten i samlingen Beate Kjørslevik

I utstillingen står samspillet mellom mennesket og havet i sentrum, med vekt på natur, ressurser, teknologi og forestillingsverden. Med bakgrunn i museets rike båtsamling skuer museet tilbake, men stiller også spørsmål og peker på kommende utfordringer innen forvaltning av fisk, klima, hav, miljø og forurensning.

På grunnplan vises den norske kystbefolkningens liv på 1800-tallet. I utstillingsarealet på mesaninene viser vi en arkeologisk utstilling om skip og sjøfart i Oslo havn på 1600-tallet, med båtfunn og andre gjenstander fra de store utgravingene som har foregått det siste tiåret i Bjørvika i Oslo. 

 • Et av de største skipene som ble funnet er stilt ut akkurat som det ble funnet, uten noen form for rekonstruksjon. Ligger i
  1/2
  Et av de største skipene som ble funnet er stilt ut akkurat som det ble funnet, uten noen form for rekonstruksjon Beate Kjørslevik
 • Over 1000 krittpiper ble funnet samlet på denne måten i leira der Barcode ligger i dag.
  2/2
  Over 1000 krittpiper ble funnet samlet på denne måten i leira der Barcode ligger i dag. Beate Kjørslevik

Båtsamlingen

Utgangspunktet for utstillingen på grunnplan er båtsamlingen til Norsk Maritimt Museum. Dette er Norges viktigste landsdekkende samling med åpne tradisjonsbåter. 

Grunnstammen i samlingen ble skaffet til veie av Bernhard Færøyvik. Tyngdepunktet i samlingen dateres fra siste halvdel av 1800-tallet og frem til begynnelsen av 1900-tallet. Hele kysten er representert, slik at hovedskillet mellom byggeskikken i Øst,- Vest- og Nord-Norge er tydelige. 

Ulike bruksområder og lokale tilpasninger har nedfelt seg i byggeskikk som en rekke båtbyggertradisjoner eller dialekter. Samlingen har en sterk estetiske kvaliteter og båtene er praktfulle eksemplarer på håndverkstradisjoner. Kjernen i utstillingen er 13 tradisjonsbåter fra 1800-tallet.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1