Hopp til hovedinnhold

Funn av robåt fra 1300-tallet i Akershus

Undervannsarkeloger fra Norsk Maritimt Museum har funnet en liten robåt i Gjersjøen i Akershus datert til 1300-tallet. Båten er spesiell i nordisk båtarkeologi ettersom det for første gang er funnet en liten båt fra middelalderen i en innsjø. Båten er derfor nok en arkeologisk puslespillbit i det store bildet innen norsk båttradisjon. Hvordan båten har sett ut og hvilke egenskaper den hadde er det store spørsmålet arkeologene nå stiller.

  • Dykkeutstyr.
    Dykkeutstyr. NMM

Systematiske arkeologiske undersøkelser

De siste årene har arkeologer fra Norsk Maritimt Museum i samarbeid med Oppegård historielag undersøkt Gjersjøen med tanke på funn av stokkebåter, flåter og annet som kan ligge i vannet. Det har vært mye trafikk her opp gjennom historien og sammen med de gode bevaringsforholdene for organisk materiale kombinert med lite utbygging, er Gjersjøen svært gunstig med tanke på å gjøre ulike funn. Etter lov om kulturminner er mer enn 100 år gamle båter og skip statens eiendom og forvaltes av Norsk Maritimt Museum.

  • Sonarkjøring i Gjersjøen.
    Sonarkjøring i Gjersjøen. Follo historielag v/ Bjørn Lunner

Vraket

Sonarkjøring er et nyttig verktøy for å kartlegge sjøbunnen. En sonar sender lyd under vann og refleksjonene kan leses visuelt på en skjerm. Bildene avdekket en mengde ulike mål som kunne være båter og skip. For å avklare om om et slikt mål på et sonogram er interessant eller ikke må undervannsarkeologene dykke for å undersøke målet mer inngående.

På et av disse dykkene dukket plutselig en liten ansamling tettliggende planker opp av mudderet i umiskjennelig båtform. Men hvor gammel kunne båten være? Dykkende arkeolog valgte å plukke med seg det ytterste bordet fra den lille båten. Undersøkelser på land viste at bordet var av eik og at båten var klinket med firkantede roer. Båten var også klinket opp to ganger, noe som tyder på at den har vært reparert og vært i bruk over lengre tid. Det lå også masse dyrehår i sua på bordet for å gjøre båten vanntett. Nylig fikk museet resultatet av en radiologisk datering som plasserer båten i tidsrommet 1300-1410. Dette er gammelt og er med på å gjøre båten unik.

Slik så vraket ut på sonar, innfelt i hvit ramme. Ikke lett å se at dette er en liten robåt fra middelalderen? Det mørke partiet til høyre markerer land.

  • Sonogram: Norsk Maritimt Museum v/ Jørgen Johannessen
    Sonogram: Norsk Maritimt Museum v/ Jørgen Johannessen

Dokumentasjon og båtbygging?

Det hadde vært svært interessant å dokumentere båten slik den ligger for deretter å ta den opp og dokumentere den enda mer inngående. Kanskje kan man på bakgrunn av dette materialet lage en skalert båtmodell og bygge en rekonstruksjon. Ettersom vi ikke har lignende funn er det et åpent spørsmål hvordan båten vil bli seende ut og hvilke kvaliteter den har.

  • Bord fra båt fra 1300-tallet.
    1/1
    Bord fra båt fra 1300-tallet. Jørgen Johannessen/ NMM
Museum24:Portal - 2024.10.30
Grunnstilsett-versjon: 2