Fregatten Lossen (1684-1717)

I 2017 var det 300 år siden den dansk-norske fregatten Lossen forliste i orkanen som feide over Nordsjøen julaften 1717. Halvparten av mannskapet på 100 mistet livet da skipet ble slått mot fjellet på Vesterøy i Hvaler. Skipets skjebne ble gjenoppdaget av kommandørkaptein Rolf Scheen i Rigsarkivet i København, og vraket ble funnet av museet og Oslo Undervannsklubb i 1963, på 10 meters dyp i bukten Stolen sør for Papperhavn.

 • Svart-hvit tegning av utgravningen på Lossen i 1967.
  1/1
  Tegning av utgravningen på Lossen i 1967. Norsk Maritimt Museum

Funnet av Lossen resulterte i den første vitenskapelige utgravningen under vann i Nord-Europa. Denne utgravningen hadde i fjor sommer femtiårsjubileum. Utgravningen avdekket over 4.000 gjenstander. De gir et enestående innblikk i livet om bord på et dansk-norsk krigsfartøy under Den store nordiske krig (1700-1720).

Lossen var bygget i 1684 på galeiverftet på Isegran ved Fredrikstad av skipsbyggeren Harmen Thiessen van der Burgh. Under krigen tjenestegjorde Lossen i både Østersjøen og Nordsjøen, og tok aktivt del i en rekke kjente trefninger med den svenske flåten. Den forliste under eskortetjeneste av koffardiskip fra Stavern til Fladstrand (Frederikshavn).

 • Et samtidig krigsfartøy av samme type som Lossen: Hvitt, grønt og trehvitt skrog, tre master.
  1/1
  Et samtidig krigsfartøy av samme type som Lossen. Norsk Maritimt Museum


Funnstedet ble skiltet i 2007, og i 2012 opprettet museet en kulturminnesti under vann for dykkere. Kulturstien er del av et nordisk prosjekt kalt Nordic Blue Parks, med tilsvarende stier i flere land. En befaring i 2016 viste at skiltene er tildekket og ødelagt, og at det er vasket frem en del gjenstander på bunnen. Vi evaluerte derfor kulturminnestien og iverksatte nye tiltak.

Du kan lese mer om Lossen og se noen av gjenstandene her.

 • Kart over kulturminnestien på Lossen.
  1/1
  Kart over kulturminnestien på Lossen. Norsk Maritimt Museum
 • Overgrodd informasjonsskilt på Lossen juni 2017.
  1/1
  Overgrodd informasjonsskilt på Lossen juni 2017. Norsk Maritimt Museum/Frode Kvalø