Hopp til hovedinnhold

Omvisningsmeny

Å oppleve våre utstillinger med en god omviser løfter museumopplevelsen! Se under for vår meny med ulike omvisinger i museet for ulike typer gruppebesøk. Omvisingene har tematisk bredde og ulik profil og våre formidlere tilpasser gjerne omvisingen etter gruppens ønsker.

Vår maritime historie

Som et landsdekkende museum for maritim kulturarv og har vi utstillinger om kystkultur, sjøfart og marinearkeologi. I denne omvisingen får man lære mer om samspillet mellom mennesket og havet; både som næringsvei, arbeidsplass, i kunsten, til lyst og mye mer.

Jente i hengekøye i utstillinga Sally Jones.

Barna og havet

Barn har alltid vært en del av livet på og ved havet. I museets utstillinger møter vi flere av dem! For eksempel møter vi førstereis og Emily som vil redde havet. Denne omvisingen tar for seg generell sjøfartshistorie, men er spesielt tilrettelaget for barn og voksne som sammen vil oppdag havets spennende historier. Vi bruker litt ekstra tid på historier om barn og stopper opp ved noen ekstra spennende gjenstander som er gøy å se for både barn og voksne!

Bildet viser arkeolog Sarah Fawsitt som holder en kanonkule funnet i utgravingsprosjektet B8a

Våre tidligste fartøyer og reiser

Arkeologiske funn gir oss stadig ny kunnskap om våre formødre og forfedres fartøyer og reiser. Denne omvisingen starter med en reise fra Norges eldste båt (200 fvt.) via vikingetiden og til de siste ti-årenes utgravninger i Bjørvika i Oslo.

Båten og fisken

Museets rike båtsamling gir viser et samspill mellom mennesket og havet, med vekt på natur, ressurser og tradisjonsbåtens utforming. Omvisingen gir et innblikk i hvordan kystbefolkningen overlevde og drev næring på 1800-tallet.

Til sjøs! Vår mest populære omvisning.

Sjøen er en spesiell arbeidsplass,  og det mange som har og har hatt sin arbeidsplass mellom bølgene. Omvisingen er en reise i sjøfolks liv gjennom tusen år.
Brygga ved Norsk maritimt museum, blått vann til høyre.

Kunsten og arkitekturen

Museet har en helt spesiell og særegen og prisvinnende arkitektur. Bygget rommer både en stor kunstsamling og har en skulpturpark. Omvisingen tar for seg både kunsten og arkitekturen, og hvordan uttrykket speiler vår felles, maritime arv.

Bilde av modellskip av Yara Birkeland. Fremste halv del vises, skipet er hvit og blått.

Sjøfart NÅ!

Innovasjon, effektivisering og teknologiske nyvinninger har alltid vært en viktig del av sjøfarten, og gjort at sjøfarten stadig er i utvikling i tiden mot det grønne skiftet. Omvisingen tar utgangspunkt i utvikling fra 1950 til 2050, fra før containerens tid til det grønne skiftet.

Spesialomvisning

Museet tilbyr også spesialomvisninger med tema etter kundens ønske.