Hopp til hovedinnhold

Gjenstandssamlinger

Norsk Maritimt Museum har omfattende samlinger som dokumenterer norsk maritim historie, maritime næringer og kystkultur.

  • Skipsmodell av dampskipet D/S 'Troldfos', svart og rødt skrog, en skorsten.
    1/1
    Skipsmodell av dampskipet D/S 'Troldfos'. Norsk Maritimt Museum

Samlingene består av gjenstander av kulturhistorisk og arkeologisk opphav og omfatter blant annet modeller, kunstverk, arbeidsredskaper og navigasjonsinstrumenter. Museet har en unik småbåtsamling og flere flytende fartøyer.

Grunnstammen til museets samlinger består av gjenstander som ble samlet til Jubileumsutstillingen i Kristiania i 1914 som markerte 100-årsjubileet for Norges grunnlov. Utstillingen skulle blant annet vise Norges teknologiske og økonomiske utvikling, og sjøfart var en viktig del av dette. Sjøfarts- og fiskeriutstillingen sto i flotte lokaler ved Skarpsnoparken frem til høsten 1914. Da utstillingen ble tatt ned ble mange av de donerte og innkjøpte gjenstander samt gjenstander fra jubileumsutstillingen til Det Norske Veritas gitt til Norsk Sjøfartsmuseum. Museet ble formelt stiftet 2. desember det samme året.

Museets samlinger gjenspeiler teknologisk og kulturhistorisk utvikling særlig gjennom de siste 150 år. I tillegg til samlinger av kulturhistoriske og arkeologiske gjenstander, kunst, modeller, navigasjonsinstrumenter, arbeidsredskap og sjømannssuvenirer har museet viktige samlinger som dokumenterer norske båtbyggingstradisjoner, som småbåtsamlingen, de flytende fartøyene og oppmålings- og konstruksjonstegninger av norske tradisjonsbåter.