Hopp til hovedinnhold

"Linge i 100" - jubileumsutstilling

I anledning Jan Herman Linges 100-års jubileum i 2022, vises en utstilling om den verdenskjente båtkonstruktøren på Norsk Maritimt Museum.

Fritids- og seilbåter til folket!

Du har kanskje hørt om Yngling, Wesling, Fjordling og Soling? Og kanskje har du vært om bord i en Windy eller en Draco? Den verdenskjente båtkonstruktøren Jan Herman Linge er konstruktøren bak flere av disse båtene. Linge konstruerte båter i mange forskjellige størrelser og prisklasser og hans engasjement handlet mye om å bringe båt, seiling og sjøliv ut til folk flest. Jan Herman Linge var en av Europas mest anerkjente konstruktører og i verdenstoppen innen innovativ båtdesign. Totalt er det produsert mer enn 10 000 seilbåter og 10 000 motorbåter etter hans design. Han har vært sentral i utviklingen av fritidsbåtkulturen og seilsporten slik vi kjenner den i dag.

 • Båt Linge som kjører hurtig på Fjorden
  1/1
  Fjord Olympic Sport Lingearkivet, Norsk Maritimt Museum

Jubileumsutstiling

19. august 2022 åpnet «Linge i 100!»  -en utstilling som viser Jan Herman Linges engasjement og betydning for fritidsbåtkulturen og seilsporten, og ikke minst hans historie som motstandsmann under krigen.

Det var på tegnekontoret ideene tok form. I utstillingen møter publikum Linges tegnebord, hvor en projeksjon viser linjeføringen i hans utsøkte formgiving. Det er også et stort utvalg av reklameplakater, brosjyrer og t-skjorter med mer som skal stilles ut. Utstillingen er inspirert av de klassiske båtmessene på 1970 og 1980-tallet. 

Utstillingen er støttet av Bergesenstiftelsen

 • 1/1
  OL-Solingen flyttes inn i museet sommeren 2022

Linge i 100 på radio

Hør innslag på Holm på P1+ om "Linge i 100" fra 1. februar 2022. Vår Lingeekspert Jørgen Sommerfeldt-Colberg forteller om Jan Herman Linges betydning for norsk skipsdesign og fritidsbåtkulturen i Norge (38 min ut i sendingen).

 • 1/1
  Jørgen Sommerfeldt-Colberg forteller om båtkonstruktøren Jan Herman Linge