Oppdag havet våren 2021!

Da åpner vår nye utstilling «Oppdag havet!» på dekk 3. I den nye utstillingen retter vi fokus mot marin forsøpling, og vi vil at du skal bli glad i havet!

Bli med under havoverflaten når vi oppdager havet! Historien begynner med vår venn marmælen der han forteller sin historie og tar deg med inn i hans undervannsverden. Du får bli med gjennom undervannsgrotter og over anemoner, inn i plastlaboratoriet og til den fantastiske ubåten! Her lærer du ikke bare om havets mange mytiske og nyoppdagede vesener men også konsekvensene av plastforsøpling.

 • Detalj fra modellen av F/F Emily (Foto/Photo)
  1/7
  Detalj fra modellen av forskningsskipet F/F Emily. Modellen er laget av scenograf Pjotr Sapegin Norsk Maritimt Museum (Bilde 1 av 7)
 • Barn som leker i ubåten i museumsutstillingen (Foto/Photo)
  2/7
  Vi gleder oss til å kunne ta imot nysgjerrige barn på oppdagelsesferd, slik som her i ubåten! Norsk Maritimt Museum (Bilde 2 av 7)
 • Du vil også få møte den nokså skumle kraken! (Foto/Photo)
  3/7
  Du vil også få møte den nokså skumle kraken! (Bilde 3 av 7)
 • Modellen er laget av kunstnerne Pjotr Sapegin og Kristin Günther (Foto/Photo)
  4/7
  Utstillingen vises her i en tidlig fase! Modell er laget av Pjotr Sapegin og Kristin Günther (Bilde 4 av 7)
 • Plastmonster laget av Kristin Günther og Pjotr Sapegin (Foto/Photo)
  5/7
  Et av plastmonstrene du møter i utstillingen, laget av Pjotr Sapegin og Kristin Günther (Bilde 5 av 7)
 • Plastsøppel som du kan finne igjen i søppelbølgen (Foto/Photo)
  6/7
  Plastsøppel som du kan finne igjen i søppelbølgen Norsk Maritimt Museum (Bilde 6 av 7)
 • Bilde av anemonepute i utstilling til Oppdag havet (Foto/Photo)
  7/7
  Detalj fra den myke anemoneputen i utstillingen (Bilde 7 av 7)

Fornyelse og det grønne skiftet

Deler av utstillingen "Norge er havet" blir nå fornyet. Maritim arkeologi, skipsfart og den historiske utviklingen av fartøy er en viktig del museets formidling. I denne utstillingen blir arkeologien en unik inngangsport til forbruks- og avfallshistorie. «Søppelbølgen» blir et av denne utstillingens hovedinstallasjon og viser ulike tidsepokers avfall gjennom 500 år. Her får vi innblikk i spennende arkeologiske funn og ikke minst synlige bevis på den plastforurensningen som preger mange av dagens havner og strender. Plastbølgen som velter over oss i utstillingen, viser tydelig hvordan mennesker de siste femti årene har bidratt til mye ødeleggelse av havene. Derfor setter utstillingen også søkelys på de positive kreftene som allerede jobber med å bekjempe miljøødeleggelsene. Vår fortelling om det grønne skiftet starter 500 år tilbake i tid med seilskutetid og fiske, oljealder og konteinertransport frem mot dagens utvikling av grønn skipsfart.

Må oppleves

«Oppdag havet» er en utstilling som må oppleves. Utstillingen er laget for å appellere til våre sanser, følelser og intellekt, når vi ser hva som er i ferd med å skje med havet som vi er så glade i og avhengige av. Vi gleder oss igjen til å ta imot leende barn, ungdommer og voksne til museet som ivrer etter å oppdage havet. Utstillingen skal etter planen åpne 6. mai.  

Utstillingen «Norge er havet» holdes stengt under ombygging

Utstillingen «Norge er havet» stenges for publikum i ombyggingsperioden.
Velkommen til nye og spennende museumsopplevelser i 2021!