Hopp til hovedinnhold

Oppdag havet

I Oppdag havet retter vi fokus mot marin forsøpling, og vi vil at du skal bli glad i havet!

 • barn som står i ubåten i utstillingen "Oppdag havet"
  Barn utforsker ubåten. WAL

Myter, monstre og havets helter


Bli med når vi oppdager havet! Det hele begynner med vår venn marmælen, som forteller sin historie og tar deg med ned i dypet. Du får bli med gjennom undervannsgrotter og over anemoner, inn i plastlaboratoriet og til den fantastiske ubåten! Her lærer du ikke bare om havets mange mytiske skapninger og nyoppdagede arter, men også om konsekvensene av plastforsøpling.

 • To gutter undersøker funn i plastlaben
  Undersøkelser i plastlaben.

Fornyelse og det grønne skiftet


I tillegg til en helt ny magisk undervannsverden for barn og unge, kan du også oppleve maritim arkeologi, skipsfart og den historiske utviklingen av fartøy. Dette er viktig i museets formidling, og arkeologien er en unik inngangsport til forbruks- og avfallshistorie.

Vi retter samtidig søkelys mot økende engasjement blant miljøforkjempere i alle aldre, og de tiltakene som gjøres på nasjonalt og internasjonalt plan. For å nå klimamålene for 2050 blir økt utnyttelse av havets ressurser, på en bærekraftig måte, helt sentralt. Vi byr på et innblikk i bruk av havet gjennom 500 år, fra utslippsfri seilskutetid, via dampdrift og oljealder, mot framtidens grønne løsninger.

 • Søppelhistorie og en bølge av plast. WAL

Et hav av plast


«Søppelbølgen» er en av utstillingens hovedinstallasjoner, og viser ulike tidsepokers avfall gjennom 500 år. Her gir vi et innblikk i spennende arkeologiske funn, og ikke minst synlige bevis på den plastforurensningen som preger mange av dagens havner og strender. Plastbølgen som velter over oss viser hvordan et økende forbruk og årevis med dårlig søppelhåndtering har fylt havet med plast.

Må oppleves


«Oppdag havet» er en utstilling som må oppleves av nysgjerrige sjeler i alle aldre. Den gjøres mulig med støtte fra Handelens Miljøfond. Utstillingens unike design er levert av Norwegian Toolbox AS ved kunstnerne Pjotr Sapegin og Kristin Günther, som også involverte flere kunstnere som Tina Jensen, Ståle Larsen, Fedor Sapegin, Per Jonas Lindstrøm, Gun Nilsen, Atle Ove Martinussen som bidragsytere. Se her for komplett kolofon

Utstillingen skal appellere til sanser, følelser og intellekt, ved å vise hva som er i ferd med å skje med havet. Målet er at du som besøker oss skal bli glad i havet, lære om hvor avhengige vi er av det og forstå hva som må til for å snu den destruktive utviklingen. Vi gleder oss til å kunne ta imot barn, ungdom og voksne som ivrer etter å oppdage havet. 

Se flere bilder fra utstillingen

 • Barn som leker i ubåten i museumsutstillingen
  1/10
  Bli med på en oppdagelsesferd i ubåten. Norsk Maritimt Museum
 • 2/10
  En sel holder utkikk om bord på modellen av FF Emily. Norsk Maritimt Museum
 • 3/10
  Opplev mytiske skapninger fra den maritime folketroen. Norsk Maritimt Museum
 • modell av en kjempestor blekksprut, krake
  4/10
  Du vil også få møte den nokså skumle kraken! Norsk Maritimt Museum
 • 5/10
  Lar du deg skremme av denne steinbiten her?
 • Plastmonster laget av Kristin Günther og Pjotr Sapegin
  6/10
  Plast på avveie er vår tids sjømonstre!
 • 7/10
  Plast i alle slags farger og fasonger havner i havet. Norsk Maritimt Museum
 • 8/10
  Kan du se hva all plasten har blitt brukt til? Norsk Maritimt Museum
 • Bilde av anemonepute i utstilling til Oppdag havet
  9/10
  Detalj fra den myke anemoneputen.
 • 10/10
  Stå til rors, mens du skuer utover Oslofjorden.