Hopp til hovedinnhold

Uteområdet

Båtnaustene

Flyttet fra Hordaland og Hardanger

Båtnaustene på Bygdøynes har blitt tatt ned. Den 25. november 2020 startet arbeider med å forsiktig ta ned naustene. Museet så seg nødt til dette, da ustabil grunn i bakkant av naustene kunne føre til uopprettelige skader på kulturminnene. For en del  år siden førte utglidningen av grunnen til at Utne-naustet kollapset og en færing som fulgte med naustet fikk betydelige skader (båten ble restaurert og er nå i god stand). Bygningsantikvarisk avdeling ved Norsk Folkemuseum leder arbeidet og i første omgang vil bygningsdelene dokumenteres, fotograferes, registreres og oppmagasineres på Bygdøynes. Norsk Maritimt Museum, har i samarbeid med Kon-Tiki-museet og Fram-museet laget en plan for oppgradering av friområdet på Bygdøynes. I denne planen tenkes det på å flytte båtnaustene til en annen plassering på området. 

  • Et situasjonsbilde 17. desember 2020: Naustene er demontert og lagret i et forsvarlig skur. Vi ser frem til gjenoppbygging på nytt sted, om ikke alt for lenge!
    Et situasjonsbilde 17. desember 2020: Naustene er demontert og lagret i et forsvarlig skur. Vi ser frem til gjenoppbygging på nytt sted, om ikke alt for lenge!

Naustet mot sørøst var et tjærebredd, tømret bygning med torvtak og kom fra  øykommunen Radøy i Hordaland.

Naustet stammer trolig fra 1800-tallet. Det ble gitt til museet av Gunnar Kleveland. Bygningen kom til Bygdøynes i 1980. Flyttingen ble bekostet av skipsreder Torvald Klaveness.

Naustet ga plass til en eller to båter, liner, garn og annet båt- og fiskeutstyr.

NSM.00005

  • Båtnaustene
    Båtnaustene To båtnaust ved Oslofjorden på Bygdøynes. De er begge flyttet til Norsk Maritimt Museum fra Nordhordland og Hardanger (nevnt fra venstre). Espen Wæhle/Norsk Maritimt Museum
  • Ved naustene
    Ved naustene Bygdøy er et populært friområde, både for Oslos befolkning og turister. Den som leter kan finne sin egen krok langs fjorden Espen Wæhle/Norsk Maritimt Museum

Naustet mot nordvest har vegger av naturstein, takkonstruksjon av tømmer og det er tekket med steinheller på taket. Det skal være fra ifra ca. 1620. Naustet var i bruk hele tiden frem til det ble tatt ned og flyttet på 1970-tallet.

I 1976 ble det besluttet å bygge ny vei i sjøkanten forbi Utne i Hardanger. Naustet skulle rives. Familien Brock-Utne syntes dette var trist og tilbød båtstøet/naustet til museet. Det var Martha Brendel (f. Brock-Utne), Gerhard Brock-Utne og Lyvin Brock-Utne som ga naustet til museet.

Svein Molaug, direktør ved museet, dro våren etter over med Johan Wiers, Ove Rostrup samt en etnologistudent. Naustet ble merket sten for sten, stokk for stokk, takpanne for takpanne. Etter sommerferien ble det fraktet til Oslo og satt opp av etnologistudenter fra Universitetet i Oslo.

NSM.0004

#norskmaritimtmuseum

i
Museum24:Portal - 2024.03.19
Grunnstilsett-versjon: 1