Hopp til hovedinnhold

En løve i Tigerstaden!

Mandag denne uken fant vi en gjenstand som umiddelbart utmerket seg som prosjektets kanskje aller flotteste funn så langt. Funnet er en liten løvefigurin, skåret ut av ben/horn. Den lille løven er 7,5 cm lang og har et lite, firkantet hull under sokkelen som antyder at dette trolig har vært et skaft.

  • Liten utskåret løvefigur i ben. Bildet viser objektet fra fire sider.
    1/1
    Løvefigurin/skaft fra renessanse. Figurinen er laget av ben/horn Foto: Kristina Steen/ NMM.

Hva dette skaftet har vært brukt til, vet vi ikke. Skaftet ser ut til å ha vært rikt dekorert, og har trolig ikke vært noe hverdagsgjenstand. De flate hullene på løvas skuldre og mageregionen er tolket til å være innskjæringer for feste av (edel?)-stener eller annen dekor. Sporet i munnen til løven viser at den opprinnelig har bitt over en ring, trolig i metall. 

Skaftet ble funnet i sjøavsatte lag fra renessansen. For Oslo sin del, vil det si en gang mellom 1537 og 1624. Hvem som kan ha eid en slik flott gjenstand og hvorfor den har havnet på sjøbunnen i Oslos indre havn, kan vi bare spekulere i. Den har med største sannsynlighet ikke tilhørt hvermansen, men trolig noen litt mer høyt på strå. 

Løven som symbol er ofte assosiert med guddomelighet, kongelighet eller annen statsmyndighet. Dette gjelder også for Nord-Europa fra tidlig middelalder og utover. De kan finnes avbildet eller som dekor på mynter, segl, våpenskjold og som våpenfigur på denne tiden. I dag har de fleste nordiske land og mange land i Nord-Europa en eller flere løver i Riksvåpnet sitt. Kan denne løven ha vært en del av et slikt maktsymbol?

Vi har foreløpig ikke funnet noen paralleller til denne gjenstanden, så på nåværende tidspunkt vet vi svært lite. Er det noen som har sett noe lignende?  Vi tar gjerne imot tips!

Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1