Hopp til hovedinnhold

Hadde mannskapet ombord i Bispevika 16 lus?

  • bilde av kam funnet i skipsvraket Bispevika 16
    1/1
    Kam funnet på akterstevn i skipsvraket Bispevika 16. Foto: Kristina Steen for Norsk Maritimt Museum

Var det noen som ikke trengte kammen sin lenger eller ble den mistet ved et uhell? For to uker siden fant våre arkeologer et fint fragment av en dobbelkam som lå under akterstevnen til skipsfunnet Bispevika 16. Lignende kammer har vært i bruk over lang tid. Skipet dateres til siste halvdel av 1500-tallet, og derfor tror vi at kammen er fra denne perioden. De har imidlertid også vært i bruk i middelalderen. Det er en såkalt enkel helkam av ett stykke, eller H-kam, ut fra formen. Denne har enkel dekor med to doble linjer langs tennene på begge sider, og lengden er ca. 5,5 cm. 

Slike kammer fra denne perioden er ikke uvanlige og dukker opp temmelig ofte. De fleste er laget i bein eller gevir, som var billige materialer. Holdbare og kostbare materialer var ønskelig dersom man ville lage små gjenstander, som samtidig var sterke og med glatt overflate. 

Kammen vi fant er laget i et materiale med svært høy tetthet, som antas å være elg eller elfenbein av hvalross eller narhval. Materialet må imidlertid verifiseres av en beinekspert seinere. Elfenbein fra sjøpattedyr er ikke et uvanlig materiale i middelalderen, og dette var et råstoff som ble både brukt i Skandinavia og eksportert videre som handelsvare.

Slike kammer ble brukt både for å pynte seg, men også for å fjerne lus. 


Kilde:
Ashby, S. 2007 Bone and ankle combs: The Finds Research Group AD700-1700, Datasheet 40. 

MacGregor, A.1985 Bone, Antler, Ivory and Horn: The Technology of Skeletal Materials since the Roman Period, London: Croom Helm.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1