Hopp til hovedinnhold

Torpedert. Krigsseilere under første verdenskrig

Under første verdenskrig var det livsfarlig å være sjømann. Handelsskip ble utsatt for miner og ubåtangrep. Omtrent 2000 sjøfolk på norske skip omkom i krigsforlis i løpet av krigen. Denne utstillingen tar utgangspunkt i en konkret hendelse: Dampskipet Gurre fra Bergen ble torpedert av en tysk ubåt 1. mars 1917. 20 mennesker mistet livet.

  • Vignett til utstillinga "Torpedert": I midten synkende dampskip i siktekorn, omgitt av livbøye. Bakom norsk flagg, foran bånd der det står "Torpedert".

8. mai 2017 åpnet Norsk Maritimt Museum en utstilling om første verdenskrig for å markere at det er hundre år siden den uinnskrenkede ubåtkrigen.

Den prisbelønte tegneserieskaperen Kristian Krohg-Sørensen har skapt tegneserien Torpedert og illustrert utstillingen. Her vil man bli kjent med sjøfolkene som dro til sjøs og redernes vurderinger hjemme. Vi vil presentere gjenstander og fotografier fra første verdenskrig. Publikum oppfordres til å spørre seg selv om de ville dra til sjøs i en farlig tid.

Utstillingen vil også belyse sjøfolks innsats under andre kriger, særlig andre verdenskrig. Den vil diskutere handelsflåtens betydning for å sikre forsyninger, næringslivets muligheter til å tjene penger og sjøfolkenes risiko.

Utstillingen skal stå til 11. november 2018.