Hopp til hovedinnhold

Tale ved åpning av Strandryddedagen 2017

Direktør Tove Wefald Pedersens tale ved åpning av Strandryddedagen 2. mai 2017.

Kjære alle sammen!

Aller først må jeg få lov til å si hvor glad jeg er for å se dere her, alle sammen! Det er fantastisk å oppleve at Norsk Maritimt Museum fylles av folk som vil Havet vel, som arbeider aktivt for å redde verdenshavene våre, redde kyst og strender og ta vare på miljøet vårt.

I disse dager er det ett år siden vi åpnet utstillingen «Håp for Havet» her på museet, og fyrtårnet som dere nå har sett. Fyrtårnet er bygget opp av søppel fra havet; fra Kristiansand i sør til Svalbard i nord. Aldri hadde vi tenkt oss at vi kunne bygge et helt fyrtårn av havsøppel utenfor museet, slik Solveig Egeland gjorde, og aldri hadde vi trodd at det skulle vise seg å bli et ikon, en severdighet som også går sin seiersgang i sosiale medier, snart like mye fotografert som Sinnataggen i Vigelandsparken! Aldri hadde vi laget en utstilling som angikk alle så mye, som var så viktig. Aldri hadde vi tenkt oss at vi skulle gå ut på strendene og dra mengder av plastsøppel inn i utstillingsrommene. Og jeg vil særlig rette en stor takk til alle som har bidratt til å realisere utstillingen.

Vi mener at alle, også museene, må bidra til å rette søkelyset på å redde havet. Ingen kan stille seg likegyldige til den faren som truer livet i verdenshavene. Og vi vil fortsette å være arena for disse viktige spørsmålene i framtiden. Derfor er vi så glad for at dere er her alle sammen. Jeg håper at dere vil fortsette å bruke og utfordre museet også i framtiden. Norsk Maritimt Museum ønsker å være Havets eget museum, og et kraftsenter i dette arbeidet.

Lykke til med strandryddingen!

Velkommen tilbake til nye krafttak for havet!