Huskeliste

Hva man bør ha med?

Klær
En sjøreise kan selv sommerdagen være en sur fornøyelse. Det er derfor viktig å ta med klær for alle tenkelige forhold. Ulltøy med vindklær og vanntett yttertøy er best. Selv om langtidsvarslet lover aldri så mye godvær, kan det uventet trekke opp til en regnbyge. Og noe sjøsprøyt må men også regne med selv om Svanen har relativt høyt fribord og tegnes som en «tørr skute».

  • Moderne varmedresser og bobletøy er også bra, men de må ikke trekke vann. Klær bør tåle en malingsflekk og en rift eller to.
  • Klær for alle tenkelige forhold, helst ulltøy med vindklær og vanntett ytterklær.
  • Det er viktig å holde seg varm på beina. Ullsokker anbefales. I ull kan man holde varmen selv om tøyet blir vått. Ha alltid et tørt skift i reserve.
  • Et par lette hansker kan være gode å ha for folk med sart hud. Tauverk filer i hendene.  Hanskene bør ikke være så tykke at man mister førligheten. Lette hansker som brukes i hagearbeid anbefales.
  • Hvis man er glad i å bade, ta med badetøy.

Husk også sovepose, håndkle og toalettsaker!

Hva kan man ha med?

Man kan ta med lommelykt, lesestoff og akustiske musikkinstrument. Noen fiskesaker som du selv må holde orden på om bord, fiskekrok i fingeren er vondt. Man kan dessuten ta med godt humør og vissheten om at en minnerik og lærerik tur blir enda morsommere med en positivinnstilling fra de enkelte deltagerne. Mobiltelefon kan tas med kan ikke brukes om bord, du må vente til vi er kommet i land om kvelden. Vi har få muligheter for å gi strøm til ladning. Husk vi er alle i samme båt. 

Hva man ikke skal ha med

Man skal ikke ta med musikk på boks, CD-spiller eller lignende, den slags blir inndratt og oppbevart til reisens slutt. Rusmidler er forbudt. Om bord på Svanen må alle sanser skjerpes og hodet fungere. Friskt seilas kan gi sjøsyke. Sjøsyke kan ramme selv den beste.   

Sjøsyke

Sjøsyke rammer folk med godt utviklet balansenerve. Det er derfor ikke flaut å bli sjøsyk. De som fort blir sjøsyke, er tvert imot bedre utrustet enn de fleste. Men det er ubehagelig.

De dårligste blir apatiske, og om bord i ei seilskute kan det være farlig. Sjøsyke kan forebygges med tabletter eller et spesielt plaster som settet bak øret. For de fleste går sjøsyken over etter noen til i sjøen. Seilere stabiliserer mot slingring. Sjøsyke er derfor et mindre problem på seilskuter enn motorfartøy. Blir man sjøsyk hjelper det å sette seg i le av kahytten, her pendelbevegelsen svakes. Fest blikket på et fast punkt på land eller, om land ikke gives, på horisonten. Spy over rekka i le.