Hopp til hovedinnhold

Providentz 1721

Vraket av The Providentz oppdaget av Mandal dykkerklubb nesten 300 år etter at det sank!

En rettssak for å fastslå årsaken til at et skipsvrak sank ble holdt i Mandal i november 1721. Det følgende er et sammendrag av rettssaken,

Den 22. september 1721, ifølge den julianske kalenderen, seilte The Providentz ut av Cork havn i Irland på vei til Arendal, Norge. Skipet var lastet med smør, mel, korn og malt. Skipet og lasten tilhørte en far og sønn Joseph og Walter Lavit. The Providentz ankom nær Mandal 16. oktober, der de ventet på bedre værforhold før de fullførte reisen. Tretten dager senere, tidlig på søndag morgen, 9. november, i henhold til den gregorianske kalenderen, kom en lokal los om bord for å hjelpe skipet trygt tilbake i rom sjø. Da losen ropte ut sine kommandoer, forvekslet han babord og styrbord. Dette resulterte i at skipet gikk på grunn og rev et hull i babord side. Skipet sank raskt, men hele mannskapet slapp uskadd unna. Ifølge losen var mannskapet fulle og skipet var vanskelig å styre. I følge mannskapet var skylden losens.

  • Detalj fra kart over Cork fra 1759, tegnet av John Rocque
    1/1
    Detalj fra kart over Cork anno 1759, John Rocque

Og der lå skipet uoppdaget til Mandal dykkerklubb etter mange års leting fant det i desember 2020. Sammen med Norsk Maritimt museum har de hentet løse gjenstander fra vraket og avgrenset vrakstedet. Vi håper at det innen 300-årsjubileet er mulig å gjennomføre en mer inngående kartlegging av vrakstedet ved å fjerne lag av sand fra skipets skrog.

Vrakstedet er viktig fra et historisk og arkeologisk synspunkt. Det er få undersøkelser av slike forlis av irske lasteskip. Lavit-familien er av enorm betydning for byen Cork. De var en ekstremt innflytelsesrik familie, politisk og økonomisk. Joseph og Walter tjente begge som borgmestere i byen, og store deler av byen ble oppkalt etter dem. Da Joseph Lavit, sønnen, Nathanial døde i 1771, hadde han samlet en formue på £ 100 000. The Providentz er også noe av et mysterium, da det ikke var vanlig for irske skip på dette tidspunktet å seile til Norge. Forhåpentligvis vil videre forskning avsløre mer om dette fantastiske funnet.

Interesse i utenlandet

Funnet av det 300år gamle vraket har vekket interesse i utenlandsk media. Arkeolog Sarah Fawsitt, som selv er irsk, gav et intervju en om funnet på irsk radio.