I dag 16. juni åpnet utstillingen Oppdag havet på Norsk Maritimt Museum. Miljøagenten Sofia Reithaug-Stokkmo (10 år) holdt appell og sammen med konstituert direktør for Handelens miljøfond fikk de æren av å avduke forskningsskipet FF Emily.
Vi gleder oss til å ta imot store og små til vår nye utstilling!
Det var prosjektleder Espen Wæhle som ledet oss igjennom åpningsseremonien. Det er mange som skal ha en stor takk for innsatsen, og listen over bidragsytere er lang. Det er Norwegian Toolbox med Kristin Günter og Pjotr Sapegin i spissen som har stått for det kunstneriske uttrykket og ideene. Detaljrikheten er stor og installasjonene spektakulære og denne utstillingen må oppleves! Her finnes både små og store monstre, arkeologiske funn, videoprojeksjoner og spennende installasjoner og mye mer. Ikke minst retter utstillingen fokus på en meget aktuell problematikk, nemlig plastforsøpling av havene. Dette var også et viktig poeng som Miljøagenten Sofia tok opp i sin appell under åpningsarrangementet.
Appell ved åpningen av Oppdag havet
Miljøagenter over hele Norge bruker stemmen sin til å si ifra om plast i havet. Det er på tide å bruke min. Jeg heter Sofia, er 10 år gammel og har vært miljøagent i to år. Havet for meg er liv. Det er som et menneske. Alle mulige fisker finnes der, men når vi ødelegger det så fjernes alt liv. Til slutt vil det ikke være noe igjen. Bare vann. Grunnen til at det er plast i havet er fordi vi på en måte har kastet det der. Det første du tenker når du hører dette er nei det har jeg aldri gjort, men hvis du har kastet søppel på bakken før så har du jo på en måte gjort det. Det er fordi at søppelet på bakken går med vinden og ned i havet. Til slutt så spiser fiskene det og dør. Hvis vi fisker opp fisker som er døde og det viser seg at de har hatt plast i magen og du har ved et uhell spist den. Da er du i stor fare fordi plast er ikke så veldig sunt. Hvis vi fortsetter og kaste plast i havet kan vi utrydde alle fiskearter på jorden. Da vil det bare være søppel og vann igjen. Det vil bli dumt hvis alt mangfold forsvinner fra havet fordi at da kommer vi ikke til å ha nok oksygen til og puste. Dette er fordi at halvparten av alt oksygenet vi puster inn kommer fra havet fordi vannet fordamper og blir til luft som vi puster inn. Tusen takk for at jeg fikk komme hit og åpne denne utstillingen! Jeg er glad i havet og vil være med å ta vare på det i framtiden, og det håper jeg andre også vil.
Sofia, 10 år og Miljøagent