Hopp til hovedinnhold

Om Norsk Maritimt Museum

Norsk Maritimt Museum er et landsdekkende museum for maritim kulturarv, rikt på opplevelser og aktiviteter.

Kontakt oss

 • Telefon sentralbord: 24 11 41 50
 • E-post: fellespost@marmuseum.no
 • Besøk: Bygdøynesveien 37, 0286 Oslo
 • Post: 
  Norsk Folkemuseum, avd. Norsk Maritimt Museum
  Postboks 720 Skøyen, N-0214 Oslo
 • Org. nr. 970 010 815

Prisbelønnet museum ved fjorden

Da Norsk Maritimt Museum første byggetrinn stod ferdig i 1958, representerte bygningen et nytt, frisk pust i norsk arkitektur.  Gjennom fem bygningstrinn ble det et markant og viktig byggverk.

Arkitektene Trond Eliassen & Birger Lambertz-Nilssen og medarbeider Stein Nord viste med bygningene for Norsk Maritimt Museum at utsøkt materialfølelse og sans for tradisjonsrikt murerhåndverk kunne kombineres med moderne form og rasjonell organisering av utstillingsrom, restaurant og kontorer. 

Håndslått tegl, kobber og oljet furu var materialer som arkitektene ”gjenoppdaget” etter en lang periode da arkitekturen var dominert av bygninger i betong, stål og glass.  Skråstilte veggfelt, spennende vinduskarnapper og murte terrasser myket opp bygningen og bandt den til bakken. 

Arkitektene ville for all del unngå at bygningen fremstod som en kjedelig ”boks på en gressplen”.

Etter Båthallen (1958) fulgte første trinn av hovedbygget med Sentralhallen, kontor, arkiv, bibliotek og publikumsfasiliteter (1964).

Triangelbygget med de store utstillingssalene kom i 1974. Skjult for øyet er byggetrinn fire (1988), som rommer dykkergarasje, konserveringsverksted og magasiner. Over dette bygget man museets malerisamling "Gramsalen" og Sal for skiftende utstillinger i 2000.

I Norge ble Eliassen & Lambertz-Nilssen fanebærerne for den nye teglarkitekturen og Norsk Maritimt Museum er et av arkitektenes mest markante byggverk.  Byggetrinnene 1958-1974 er belønnet med to prestisjetunge priser: 

 • A.C. Housens fond for god arkitektur 
 • Grosserer Harald Sundts prisbelønning for i arkitektonisk henseende fremragende privatbygning oppført på Oslo bys grunn

Årsmeldinger fra museet

Museum24:Portal - 2024.04.07
Grunnstilsett-versjon: 1