Hopp til hovedinnhold

Om Norsk Maritimt Museum

Norsk Maritimt Museum er et landsdekkende museum for maritim kulturarv, rikt på opplevelser og aktiviteter.

Norsk Maritimt Museum ble stiftet under navnet Norsk Sjøfartsmuseum i 1914, fikk sitt nåværende navn i 2010 og er siden 2015 en avdeling av Stiftelsen Norsk Folkemuseum. Museet samler, forsker på og formidler kunnskap om maritime kulturminner og kystkultur. Gjennom utstillinger, arrangementer og andre aktiviteter er vi en arena for opplevelser. Norsk Maritimt Museum er dessuten på oppdrag fra staten arkeologisk forvaltningsmuseum med ansvar for forvaltning av maritime kulturminner og andre kulturminner under vann i landets 10 sørligste fylker, både langs kysten og i innlandet.

Museet arbeider aktivt med fartøyvern og tilbyr tokt både med skonnerten Svanen  fra 1916 og renessansebåten Vaaghals, en seilende replika eller rekonstruksjon av et vrakfunn fra Bjørvika i Oslo.

Vi holder til i et hyggelig maritimt miljø på Bygdøynes sammen med våre nabomuseer Frammuseet og Kon-Tiki


Prisbelønnet museum ved fjorden

Da Norsk Maritimt Museum første byggetrinn stod ferdig i 1958, representerte bygningen et nytt, frisk pust i norsk arkitektur.  Gjennom fem bygningstrinn ble det et markant og viktig byggverk.

Arkitektene Trond Eliassen & Birger Lambertz-Nilssen og medarbeider Stein Nord viste med bygningene for Norsk Maritimt Museum at utsøkt materialfølelse og sans for tradisjonsrikt murerhåndverk kunne kombineres med moderne form og rasjonell organisering av utstillingsrom, restaurant og kontorer. 

Håndslått tegl, kobber og oljet furu var materialer som arkitektene ”gjenoppdaget” etter en lang periode da arkitekturen var dominert av bygninger i betong, stål og glass.  Skråstilte veggfelt, spennende vinduskarnapper og murte terrasser myket opp bygningen og bandt den til bakken. 

Arkitektene ville for all del unngå at bygningen fremstod som en kjedelig ”boks på en gressplen”.

Etter Båthallen (1958) fulgte første trinn av hovedbygget med Sentralhallen, kontor, arkiv, bibliotek og publikumsfasiliteter (1964).

Triangelbygget med de store utstillingssalene kom i 1974. Skjult for øyet er byggetrinn fire (1988), som rommer dykkergarasje, konserveringsverksted og magasiner. Over dette bygget man museets malerisamling "Gramsalen" og Sal for skiftende utstillinger i 2000.

I Norge ble Eliassen & Lambertz-Nilssen fanebærerne for den nye teglarkitekturen og Norsk Maritimt Museum er et av arkitektenes mest markante byggverk.  Byggetrinnene 1958-1974 er belønnet med to prestisjetunge priser: 

  • A.C. Housens fond for god arkitektur 
  • Grosserer Harald Sundts prisbelønning for i arkitektonisk henseende fremragende privatbygning oppført på Oslo bys grunn

Årsmeldinger fra museet