Hopp til hovedinnhold

"Linge i 100" - jubileumsutstilling

I anledning Jan Herman Linges 100-års jubileum i 2022, vises en utstilling om den verdenskjente båtkonstruktøren på Norsk Maritimt Museum.

Fritids- og seilbåter til folket!

Du har kanskje hørt om Yngling, Wesling, Fjordling og Soling? Og kanskje har du vært om bord i en Windy eller en Draco? Den verdenskjente båtkonstruktøren Jan Herman Linge er konstruktøren bak flere av disse båtene. Linge konstruerte båter i mange forskjellige størrelser og prisklasser og hans engasjement handlet mye om å bringe båt, seiling og sjøliv ut til folk flest. Jan Herman Linge var en av Europas mest anerkjente konstruktører og i verdenstoppen innen innovativ båtdesign. Totalt er det produsert mer enn 10 000 seilbåter og 10 000 motorbåter etter hans design. Han har vært sentral i utviklingen av fritidsbåtkulturen og seilsporten slik vi kjenner den i dag.

 • Båt Linge som kjører hurtig på Fjorden
  1/1
  Fjord Olympic Sport Lingearkivet, Norsk Maritimt Museum

Jubileumsutstiling

19. august 2022 åpnet «Linge i 100!»  -en utstilling som viser Jan Herman Linges engasjement og betydning for fritidsbåtkulturen og seilsporten, og ikke minst hans historie som motstandsmann under krigen.

Det var på tegnekontoret ideene tok form, og derfor vil Linges kontor bli gjenskapt slik det så ut på Munkesletten i Asker med tidsriktige kurvelinjaler, tegnemaskin m.m. Museet har blant annet et fantastisk utvalg av reklameplakater, brosjyrer og t-skjorter med mer som skal stilles ut. Utstillingen er inspirert av de klassiske båtmessene på 1970 og 1980-tallet.

Høydepunktet i utstillingen blir den fullriggede Solingen som seilte i Sydney-OL i 2000. Soling er en egen klasse og ble tatt inn tatt inn på det olympiske programmet til OL i 1972, og den var med helt frem til OL i Sydney 2000. Solingen kan sees som en del av jubileumsutstillingen "Linge i 100!".

 • 1/1
  OL-Solingen flyttes inn i museet sommeren 2022

Linge i 100 på radio

Hør innslag på Holm på P1+ om "Linge i 100" fra 1. februar 2022. Vår Lingeekspert Jørgen Sommerfeldt-Colberg forteller om Jan Herman Linges betydning for norsk skipsdesign og fritidsbåtkulturen i Norge (38 min ut i sendingen).

 • 1/1
  Jørgen Sommerfeldt-Colberg forteller om båtkonstruktøren Jan Herman Linge