Hopp til hovedinnhold

«Linge i 100» – en jubileumsutstilling om en av Norges største båtkonstruktører

Jan Herman Linge konstruerte båter som ble egne klasser i OL. I anledning hans 100-års jubileet åpner Norsk Maritimt Museum på Bygdøy en ny utstilling om mannen som brant for å bringe båt, sjøliv og seiling ut til folk flest.

  • 1/1
    Jan Herman Linge konstruerte Ynglingen i 1967. Den har vært OL-klasse for kvinner siden 2004. FOTO: Linge-arkivet/ Norsk Maritimt Museum

19. august åpner Norsk Maritimt Museum «Linge i 100!», en utstilling som skal vise Jan Herman Linges engasjement og betydning for fritidsbåtkulturen og seilsporten, og hans historie som motstandsmann under krigen.

Yngling, Westling, Fjordling, Musling og Soling. Alle er båter konstruert av Jan Herman Linge.  Han var en av Europas mest anerkjente konstruktører og i verdenstoppen innen innovativ båtdesign. Linge var også med å legge grunnlaget for Windy, Draco og Fjord Plast.

-Det har betydd veldig mye, spesielt på seilbåtfronten så var han med å utvikle båtsporten slik vi kjenner den i dag. Det sier prosjektleder Jørgen Sommerfeldt-Colberg på Norsk Maritimt Museum

 Totalt er det produsert mer enn 10 000 seilbåter og 15 000 motorbåter etter Linges design.

Solingen som seilte i Sydney-OL

Høydepunktet i utstillingen blir den fullriggede Solingen som seilte i Sydney-OL i 2000. Soling er en egen klasse og ble tatt inn tatt inn på det olympiske programmet til OL i 1972, og den var med helt frem til OL i Sydney 2000. Også Yngling ble en egen klasse i OL i 2004. Solingen ble er et godt eksempel på hvordan Linge var med å gjøre båtsport tilgjengelig for flere, sier Jørgen Sommerfeldt-Colberg. 

-Soling var laget som en regattabåt som skulle erstatte eller komme i tillegg til langt dyrere båter, for å gjøre seilsporten tilgjengelig for langt flere. På den tiden Solingen kom, var det veldig dyre, store båter som dominerte i regattasammenheng.

  • 1/1
    Solingen som tok bronse i OL i Sydney i 2000. Etter det ble Soling tatt ut av OL-programmet. Båten Herman Horn Johannessen, Paul Davis og Espen Stokkeland seilte, ble senere gitt til Norsk Maritimt Museum. FOTO: Privat/Linge-arkivet

Gjenskaper båtmessene fra 70-tallet

Det var på tegnekontoret ideene tok form, og derfor vil Linges kontor bli gjenskapt i utstillingen, med tidsriktige kurvelinjaler, tegnemaskin og mye mer. Slik Linge selv gjorde på båtmessene, blant annet på "Sjøen for alle" på Norsk Varemesse på 70-tallet.  Museet har et fantastisk utvalg av reklameplakater, brosjyrer og t-skjorter som skal stilles ut. 

-De var utradisjonelle og valgte slagord og logoer som stakk seg fram i mengden. Det var ikke så mange andre på den tiden som hadde like stort fokus på den biten i sin markedsføring. Så det ble jo lagt merke til, sier Sommerfeldt-Colberg

Utstillingen «Linge i 100» åpner på Norsk Maritimt Museum på Bygdøy 19. august kl.18.

For mer informasjon eller hvis du/dere vil komme på åpningen kontakt:

Anniken Mihle

Presse- og kommunikasjonsrådgiver, Stiftelsen Norsk Folkemuseum

Tel.: (+47) 98 80 45 86

e-post: anniken.mihle@norskfolkemuseum.no