Hopp til hovedinnhold

Kongens Fortjenstmedalje til Knut von Trepka

6. mars 2019 ble Knut von Trepka tildelt Kongens Fortjenstmedalje under Seilskøyteklubben Colin Archers medlemsmøte på Norsk Maritimt Museum.

 • 1/6
  Norsk Maritimt Museum
 • Knut von Trepka mottar 3. premie for RS 1 Colin Archer i Cutty Sark seilas av dronning Beatrix i Amsterdam 1980. (Troféet er en kubjelle fra Sveits.) Til høyre for Knut von Trepka, Stein Karlsen.
  2/6
  Knut von Trepka mottar 3. premie for RS 1 Colin Archer i Cutty Sark seilas av dronning Beatrix i Amsterdam 1980. (Troféet er en kubjelle fra Sveits.) Til høyre for Knut von Trepka, Stein Karlsen. Norsk Maritimt Museum
 • RS1 Colin Archer på vannet med tre seil, land i bakgrunnen.
  3/6
  RS1 Colin Archer på vannet. Dittmann / Norsk Maritimt Museum
 • 4/6
  Norsk Maritimt Museum / Beate Kjørslevik
 • 5/6
  Norsk Maritimt Museum / Beate Kjørslevik
 • RS1 Colin Archer sett fra masta, utsikt over framdelen av dekket, to seil og litt av sjøen.
  6/6
  RS1 Colin Archer sett fra masta. Dittmann / Norsk Maritimt Museum

Redningsselskapets første redningsskøyte, RS 1 Colin Archer, ble bygget av den norske konstruktøren og båtbyggeren Colin Archer i 1893. Etter 40 års lang tjeneste langs Norskekysten solgte Redningsselskapet skøyta. Den var i private hender før Norsk Maritimt Museum ble eier i 1972. RS 1 Colin Archer var da i dårlig forfatning, og museet innså at det ikke ville makte å ivareta nødvendige reparasjoner og vedlikehold. Det ble derfor gjort en avtale med den nystiftede foreningen Seilskøyteklubben Colin Archer i 1973. Da ble Knut von Trepka skipper og ansvarshavende, og startet umiddelbart det omfattende arbeidet med å sette den gamle redningsskøyta i stand. Tyve år etter, på hundreårsdagen i 1993, fremsto fartøyet ferdig restaurert og nærmest identisk slik det var under tjenestetiden blant fiskerne i Nord-Norge. 

Vi er mange som ønsker å takke Knut for hans formidable frivillige innsats for bevaring og formidling av kystkultur og kulturminner

Tove Wefald Pedersen, direktør Norsk Maritimt Museum

RS 1 Colin Archer var et av de tidligste fartøyene som kom med i nybrottsarbeidet omkring offentlig fartøyvern i Norge. Von Trepka har vært en utrettelig og engasjert talsperson for betydningen til skøyta i norsk kystkulturhistorie. Han har representert fartøyet gjennom hele historien til Norsk Forening for Fartøyvern og i ulike sammenhenger med museet. I Forbundet KYSTEN har han vært en inspirerende foredragsholder, kursholder og ressursperson. Norsk Maritimt Museum er takknemlig for von Trepkas store innsats og engasjement også for skonnerten Svanen gjennom svært mange år. Knut von Trepka er æresmedlem i Seilskøyteklubben Colin Archer, æresmedlem i museets venneforening. Han er en viktig ressurs i Bekkelaget Vel, der han også er æresmedlem.