Hopp til hovedinnhold

Karl Erik Harr stiller ut "Havets demoner"

Draugen, Kraken og Marmælen er en del av en naturforståelse vi ikke må glemme, sier kunstneren Karl Erik Harr. Utstillingen «Havets demoner» på Norsk Maritimt Museum åpner for publikum 10. juni.

  • mann maler stort maleri
    1/1
    Maleren Karl Erik Harr i arbeid med "Herr Petter i eventyret" Foto: Christian N.B. Christensen

Karl Erik Harr har studert havet i hele sitt kunstnerliv og har interessert seg for nordnorske sagn og eventyr knyttet til havet. Nå viser han nytolkninger av Draugen, Marmælen, Sjøormen, Kraken og andre vesener som folk har trodd levde i havet. Utstillingen omfatter et 30-talls nye bilder malt av den 83-årige Harr.

- Nord-Norge er fullt av vesener på sjø og land. Det er på tide å mane dem frem igjen. De er en del av folkets underbevisste liv, sier Harr.

Kunstneren har base på Kjerringøy i Nordland, hvor også Karl Erik Harr-museet ligger. Harr sier at noen og enhver av oss kunne hatt godt av å se en Havmann, men at det spørs hvordan det står til med ham.

 -Det som skjer, er at havet nå er gjenstand for en veldig ødeleggelse. Det har jo vært brukt som søppelkasse i mange hundre år. Så nå kommer disse vesenene tilbake og forteller oss at de har en egen verden som vi må passe på.

Elisabeth S. Koren, avdelingsdirektør på Norsk Maritimt Museum gleder seg til å dele Harrs nys bilder av havets mange vesener.

- Hans kunst er kjent og kjær for mange, og vi synes også den kommer svært godt til sin rett med våre andre utstillinger om kystkulturen, både i Nord-Norge og landet for øvrig.

  • maleri av Kraken
    1/1
    "Kraken" av Karl Erik Harr Foto: Christian N.B. Christensen