Kake og kunnskap

Vi inviterer til kaffe, kaker og foredrag i museets storstue!

Spennende foredrag på vårens program!

I en lekker, maritim atmosfære inviterer vi til kaker og kunnskap! Vi serverer deilig bakerverk sammen med et interessant foredrag i museets storstue sentralhallen. I foredragene vil vi blant annet ta turen til Amerika på høye hæler, høre om is-eksporten i Norge på slutten av 1800-tallet og om krigsseilerne og enkene under annen verdenskrig. Følg linken under for å sikre deg billetter til arrangementet. Det er mulig å kjøpe billetter helt frem til dagen før arrangementet. Det selges også billetter i besøkssenteret samme dag.

fishandchips.JPG

Naturis fra Norge, fish & chips og kaldt øl i det moderne gjennombruddet

Foredrag ved seniorkonservator Per Norseng.

 • 23. april kl. 15:00

 • Sentralhallen i museet

 • Pris 150NOK

  Billetter kjøpes på nett. Det selges også billetter i besøkssenteret samme dag.

Visste du at den engelske nasjonalretten fish & chips trolig er det største norske bidraget til britisk kultur siden vikingtiden? Og at norsk is var med på å endre europeisk drikkekultur? Om du tror dette bare er skipperskrøner, må du komme og høre på foredraget om «Den siste istid», da Norge drev storstilet eksport av naturis til Storbritannia og mange andre land.

Matti-_Sjfolk_under_frste_verdenskrig.jpg

Hedret og glemt - Krigsseilere og pårørende fra første verdenskrig

Foredrag ved førstekonservator Elisabeth Koren.

 • 7. mai kl. 15:00

 • Sentralhallen i museet

 • Pris 150NOK

  Billetter kjøpes på nett. Det selges også billetter i besøkssenteret samme dag.

Vi lader opp til minnemarkeringen 8. mai med dette foredraget i sentralhallen 7. mai. I dette foredraget av Elisabeth Koren, ser hun nærmere på de som også ble berørt av krigen, nemlig de pårørende og enkene. Norge var nøytral under første verdenskrig (1914-1918). Likevel omkom mer enn 2100 norske sjøfolk i krigsforlis. Foredraget handler om hvordan det norske samfunnet forholdt seg til disse tragediene og hva slags hjelp og støtte de etterlatte fikk. Å miste en far, sønn eller ektefelle i krigsforlis betydde både sorg og økonomiske utfordringer. Norske skip ble hardt rammet av en krig Norge formelt sett sto utenfor. I dette foredraget møter vi noen skjebner og får vite hvordan pårørende klarte seg. Foredraget holdes av førstekonservator Elisabeth Koren som er aktuell med boken "Hedret og glemt- Krigsseilere fra første verdenskrig og det norske samfunnet".

Tidligere Kake og kunnskap

PahyehleriAmerika.jpg

På høye hæler i Amerika

Foredrag med førstekonservator Siv Ringdal.

 • 5. mars 2020 kl. 15.00

 • Sentralhallen i museet.

 • Pris: 150 NOK

  Billetter kjøpes på nett. Det selges også billetter i besøkssenteret samme dag.

Siv Ringdal har snakket med Agder-kvinner som dro til Amerika i etterkrigstiden. I det nye landet fikk kvinnene lønnet arbeid, men også en fullstendig ny tilværelse og ble moderne kvinner. De brukte leppestift, tok permanent og fikk klippet håret kort. De barberte leggene og gikk med nylonstrømper og høyhælte sko, arbeidet på kontor, røkte sigaretter og gikk på kino. På høye hæler i Amerika erfarte kvinnene en ny form for selvstendighet - og frihet. De fleste vendte hjem til Norge, og tok skikkene med seg. Ikke bare var de selv blitt transformert; for all framtid forvandlet de også det norske samfunnet.