Kake og kunnskap

Vi inviterer til foredrag som sendes direkte gjennom museets nettsider og sosiale media.

Matti-_Sjfolk_under_frste_verdenskrig.jpg (Foto/Photo)

AVLYST: Hedret og glemt - Krigsseilere og pårørende fra første verdenskrig

Foredrag ved førstekonservator Elisabeth Koren.

 • 7. mai kl. 14:00

  DETTE ARRANGEMENTET ER DESSVERRE AVLYST

Vi lader opp til minnemarkeringen 8. mai med dette foredraget i sentralhallen 7. mai. I dette foredraget av Elisabeth Koren, ser hun nærmere på de som også ble berørt av krigen, nemlig de pårørende og enkene. Norge var nøytral under første verdenskrig (1914-1918). Likevel omkom mer enn 2100 norske sjøfolk i krigsforlis. Foredraget handler om hvordan det norske samfunnet forholdt seg til disse tragediene og hva slags hjelp og støtte de etterlatte fikk. Å miste en far, sønn eller ektefelle i krigsforlis betydde både sorg og økonomiske utfordringer. Norske skip ble hardt rammet av en krig Norge formelt sett sto utenfor. I dette foredraget møter vi noen skjebner og får vite hvordan pårørende klarte seg. Foredraget holdes av førstekonservator Elisabeth Koren som er aktuell med boken "Hedret og glemt- Krigsseilere fra første verdenskrig og det norske samfunnet".

Tidligere foredrag i "Kake og kunnskap"

Naturis fra Norge, fish & chips og øl i det moderne gjennombruddet (24. april 2020)

fishandchips.JPG (Foto/Photo)

Naturis fra Norge, fish & chips og kaldt øl i det moderne gjennombruddet

Foredrag ved seniorkonservator Per Norseng.

 • 23. april kl. 14:00

  Sendingen kan du se på våre nettsider

Visste du at den engelske nasjonalretten fish & chips trolig er det største norske bidraget til britisk kultur siden vikingtiden? Og at norsk is var med på å endre europeisk drikkekultur? Om du tror dette bare er skipperskrøner, må du komme og høre på foredraget om «Den siste istid», da Norge drev storstilet eksport av naturis til Storbritannia og mange andre land.

Foredraget ble sendt direkte fra museet den 23. april. Sendingen kan du se her.

 • 1/1
  (Bilde 1 av 1)

På høye hæler i Amerika (5. mars 2020)

PahyehleriAmerika.jpg (Foto/Photo)

På høye hæler i Amerika

Foredrag med førstekonservator Siv Ringdal.

 • 5. mars 2020 kl. 15.00

 • Sentralhallen i museet.

 • Pris: 150 NOK

Siv Ringdal har snakket med Agder-kvinner som dro til Amerika i etterkrigstiden. I det nye landet fikk kvinnene lønnet arbeid, men også en fullstendig ny tilværelse og ble moderne kvinner. De brukte leppestift, tok permanent og fikk klippet håret kort. De barberte leggene og gikk med nylonstrømper og høyhælte sko, arbeidet på kontor, røkte sigaretter og gikk på kino. På høye hæler i Amerika erfarte kvinnene en ny form for selvstendighet - og frihet. De fleste vendte hjem til Norge, og tok skikkene med seg. Ikke bare var de selv blitt transformert; for all framtid forvandlet de også det norske samfunnet.