Hopp til hovedinnhold

Julaften til sjøs anno 1913

Da mannskapet på «Viva» feiret julaften 1913 hadde de allerede tilbrakt over to måneder til sjøs og hadde ennå to uker igjen før de kunne komme i land. Man kan forestille seg at sjømennene, noen av dem svært unge, har gjort det de kunne for å skape julestemning ombord – med juletre laget av det de hadde for hånden.

  • 1/1
    Julaften ombord i Bark 'Viva'(ex. Steinbek)(b.1884, Wm. Gray & Co., W. Hartlepool). - På tur fra Newcastle til Peru. Norsk Maritimt Museum

Hvis de var heldige hadde kapteinen spart litt flesk eller en kylling til selve julekvelden. Eller kanskje hadde mannskapet selv lagt til side litt ekstra mat under turen. Kosten om bord var ellers mangelfull på en seilskute. Livet til sjøs var farlig, med hardt fysisk arbeid og stor risiko for mangelsykdommer, tropiske infeksjoner, arbeidsskader og tidlig død. Julehøytiden bød på et hyggelig avbrekk fra de daglige rutinene og farlige arbeidet om bord. Georg Andersen var ung sjømann om bord i seilskuten «Viva» vinteren 1913. Hva som skjedde videre med skipet og besetningen etter at fotografiet ble tatt, og første verdenskrig brøt ut, kan du lese om på DigitaltMuseum.