Linge i 100!

I 2022 er det 100 år siden den verdensberømte båtkonstruktøren og motstandsmannen Jan Herman Linge ble født. Det markerer Norsk Maritimt Museum med en jubileumsutstilling som skal åpne august 2022.

Fritids- og seilbåter til folket!

• Gambling lingebåt for full spinnaker, med terningkast seks som seilmerke (Foto/Photo)
    Gambling Lingebåt, fra brosjyre Lingearkivet/ Norsk Maritimt Museum

Du har kanskje hørt om Yngling, Wesling, Fjordling og Soling? Og kanskje har du vært om bord i en Windy eller en Draco? Den verdenskjente båtkonstruktøren Jan Herman Linge er konstruktøren bak blant annet disse båtene. Linge konstruerte båter i mange forskjellige størrelser og prisklasser og hans engasjement handlet mye om å bringe båt, seiling og sjøliv ut til folk flest. Jan Herman Linge var en av Europas mest anerkjente konstruktører og i verdenstoppen innen innovativ båtdesign. Totalt er det produsert mer enn 10 000 seilbåter og 10 000 motorbåter etter hans design. Han har vært sentral i utviklingen av fritidsbåtkulturen og seilsporten slik vi kjenner den i dag.

En innholdsrik utstilling

• Båt Windy kjører raskt på vannet med to mennesker om bord (Foto/Photo)
    Fra Windy brosjyre Lingearkivet/ Norsk Maritimt Museum

I august 2022 åpner vi «Linge i 100!» en utstilling som skal vise Jan Herman Linges engasjement og betydning for fritidsbåtkulturen og seilsporten, og ikke minst hans historie som motstandsmann under krigen.

Det var på tegnekontoret ideene tok form, og derfor vil Linges kontor bli gjenskapt slik det så ut på Munkesletten i Asker med tidsriktige kurvelinjaler, tegnemaskin m.m. Museet har blant annet et fantastisk utvalg av reklameplakater, brosjyrer og t-skjorter med mer som skal stilles ut.

Høydepunktet i utstillingen blir den fullriggede Solingen som seilte i Sidney-OL i 2000. Soling er en egen klasse og ble tatt inn tatt inn på det olympiske programmet til OL i 1972, og den var med helt frem til OL i Sydney 2000.

Før Solingen plasseres i utstillingen skal båten være med på jubileumsregatta som arrangeres av Kongelig Norske Seilforening (KNS).

Jubileumsprogram og folkefest

Soling seilbåt under fulle seil

I jubileumsåret 2022 blir det folkefest! Og for at det skal bli den folkefesten vi ønsker, så vil vi gjerne invitere deg til å bidra. Har du en Linge-båt du vil vise frem og historie å fortelle så vil vi høre fra deg. Fyll ut skjemaet, så vil vi kontakte deg.

Det vil det være en rekke arrangement gjennom året, der flere fritidsbåt- og seilmiljøer er arrangører. Vi skal gjøre vårt beste for å formidle disse. Norsk Maritimt Museum på Bygdøy vil arrangere en rekke utendørs arrangementer. Vi kommer tilbake med program når dette er klart.