Hopp til hovedinnhold

Havets demoner - Karl Erik Harr

I perioden 10. juni til 26. november 2023 stiller kunstneren Karl Erik Harr ut i Norsk Maritimt Museum på Bygdøynes. Publikum får se en helt ny maleriserie på om lag 30 bilder, med tittel og tema 'Havets demoner'.

 • mann maler stort maleri
  1/2
  Maleren Karl Erik Harr i arbeid med "Herr Petter i eventyret" Foto: Christian N.B. Christensen
 • Mann med skjegg og briller i profil
  2/2
  Karl Erik Harr

Det handler om nordnorske vetter og vesener til havs. Motivkretsen springer ut av Karl Erik Harrs mangeårige virke som kunstner og kulturhistoriker.

I utstillingen viser den 83-årige Harr sine nye tolkinger av vesener som DraugenKraken og Marmælen. Noen av disse skikkelsene har trolig flere hørt om, men det er mange nye mysterier å bli kjent med. Harr har selv uttalt at «Nord-Norge er fullt av vesener på sjø og land. Det er på tide å mane dem frem igjen. De er en del av folkets underbevisste liv». De er også en del av en naturforståelse vi ikke må glemme.   

Utstillingen blir fulgt av et rikt formidlingsprogram som retter seg mot både små og store besøkende.

 • maleri av Kraken
  1/1
  "Kraken" av Karl Erik Harr Foto: Christian N.B. Christensen

Karl Erik Harr har i bok, bilder og forestillinger tatt for seg forestillingsverdenen knyttet til havet. Blant annet ga han i 1992 ut Der trollbåra bryt på Cappelen forlag. Her har kunstneren gjendiktet og illustrert sagn samlet inn av Ole Tobias Olesen og Olaus M. Nicolaysen i andre halvdel av 1800-tallet.