Hopp til hovedinnhold

Havets demoner - Karl Erik Harr

Utstillingen ble vist på Norsk Maritimt Museum i perioden 10. juni til 26. november 2023. Utstillingen viste malerier av kunstneren Karl Erik Harr og publikum fikk se en ny maleriserie på om lag 30 bilder, med tittel og tema 'Havets demoner'.

 • maleri av Kraken
  1/4
  "Kraken" av Karl Erik Harr Foto: Christian N.B. Christensen
 • Mann med skjegg og briller i profil
  2/4
  Karl Erik Harr
 • mann maler stort maleri
  3/4
  Maleren Karl Erik Harr i arbeid med "Herr Petter i eventyret" Foto: Christian N.B. Christensen
 • 4/4

Det handler om nordnorske vetter og vesener til havs. Motivkretsen springer ut av Karl Erik Harrs mangeårige virke som kunstner og kulturhistoriker.

I utstillingen viste Harr sine nye tolkinger av vesener som Draugen, Kraken og Marmælen. Noen av disse skikkelsene har trolig flere hørt om, men det er mange nye mysterier å bli kjent med. Harr har selv uttalt at «Nord-Norge er fullt av vesener på sjø og land. Det er på tide å mane dem frem igjen. De er en del av folkets underbevisste liv». De er også en del av en naturforståelse vi ikke må glemme.  

Karl Erik Harr har i bok, bilder og forestillinger tatt for seg forestillingsverdenen knyttet til havet. Blant annet ga han i 1992 ut Der trollbåra bryt på Cappelen forlag. Her har kunstneren gjendiktet og illustrert sagn samlet inn av Ole Tobias Olesen og Olaus M. Nicolaysen i andre halvdel av 1800-tallet.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1