Hopp til hovedinnhold

Tildeling av midler fra Handelens Miljøfond

Norsk Maritimt Museum har vært så heldige og mottatt en stor sekk med penger fra Handelens Miljøfond til barne- og ungdomsutstillingen «Oppdag havet!» Utstillingen skal gi de små og unge en kjærlighet til havet og alle dets vesener. Tanken er at den som er glad i havet også vil ta vare på det når det trues av plastforsøpling og forurensning.

  • Marmæl i plastflaske
    Marmæl i plastflaske Norsk Maritimt Museum / Kristin Günther/ Pjotr Sapegin

Den nye utstillingen, som etter planen åpner til påsken 2020, skal omkranse vår utstilling om dagens maritime næringer, «Norge er havet». Vi fornyer deler av utstillingen med en søppelhistorisk miljøtunnel som skal vise ulike tidsepokers avfall via eksplosjonen i plastforurensning av havet til en ønsket fremtid. På utsiden av miljøtunnelen innleder vi med utfordringene fra ungdommens klima- og miljøstreik satt opp mot de maritime næringers løsninger for å bekjempe miljøødeleggelsen.

Vi skal skape en undervannsverden for våre yngste besøkende, der de kan utfolde seg som forskere i tre undervannslaboratorier koblet til forskningsskipet F/S Emily og løse oppgaver for å lære om havets mange vesener og konsekvensene av plastforsøpling. Dypet er befolket av småskumle monstre og en kjempeblekksprut. Kanskje kan barna hjelpe eremittmarmælen som fryser i en plastflaske og lengter tilbake til den varme sjøvotten?

Vi håper det kiler i magen hos yngre besøkende når de i april neste år, med skrekkblandet fryd, begir seg ut under havets overflate og inn i utforskningen av forurensningens historie.

  • Babykraken
    1/1
    Babykraken Norsk Maritimt Museum / Kristin Günther/ Pjotr Sapegin

Våre samarbeidspartnere

Vi er allerede godt i gang med arbeidet og har fått med oss Kristin Günther og Pjotr Sapegin til å skape et fantasieggende undervannsmiljø og miljøtunnelen. I museumssammenheng er Günther & Sapegin kjent for utstillingen om Doktor Proktors sensasjonelle samling av monsterdyr: «Dyr du skulle ønske ikke fantes», som ble vist på Naturhistorisk Museum i Oslo fra 2010 til 2012.

Takk til Handelens Miljøfond som gjør dette utstillingsprosjektet mulig!