Hopp til hovedinnhold

Glemte krigsseilere minnet på Norsk Maritimt Museum

Utstillingen "Torpedert" er åpen for publikum på Norsk Maritimt Museum på Bygdøy. De fleste forbinder "krigsseiler" med innsatsen til sjøfolkene i den norske handelsflåten under andre verdenskrig. Men også under første verdenskrig var flere tusen sjøfolk krigsseilere på norske skip.

  • 1/2
  • Del av en undervannsbåt i utstillinga "Torpedert".
    2/2
    Fra utstillingen "Torpedert" på Norsk Maritimt Museum Norsk Maritimt Museum/Beate Kjørslevik

Norsk Maritimt Museum har samarbeidet med tegneserieskaper Kristian Krohg-Sørensen. Det har resultert i utstilling og tegneserie om dampskipet "Gurres" siste seilas. Skipet forlot Bergen 28. februar 1917. Det ble torpedert dagen etter, og 20 av de 23 ombord mistet livet.

"Gurres" skjebne står som et symbol for de over to tusen sjøfolk som mistet livet på norske skip under første verdenskrig. Ubåter og miner forsårsaket dette, sammen med de politiske og økonomiske beslutningene om at skipsfarten skulle oppretteholdes.  

Programleder i NRK Ole Torp, sønn av en krigsseiler, åpnet utstillingen. Torp minnet de tilstedeværende om at krigsforlisene under første verdenskrig også gjorde mange nordmenn velstående. Krig og profitt kjenner ingen grenser. Krigen for hundre år siden er fortsatt aktuell. 

På Veteran- og frigjøringsdagen 8. mai er det hvert år også en seremoni ved krigsseilermonumentet på Bygdøynes. Finansminister Siv Jensen talte og la ned krans på vegne av regjeringen. Jensen understreket takknemligheten vi alle føler overfor krigsseilerne, såvel som andre veteraner som har tjenestegjort under norsk flagg. De våget livet for vår fred og frihet. I år ble også veteranene fra Tysklandsbrigaden spesielt fremhevet.  

Kontakt