Temakveld: Norsk kolonihistorie med Fartein Horgar

Vi inviterer til langåpent museum med foredrag av Fartein Horgar, omvisning og åpent bibliotek. Kafeen holder åpent.

Velkommen til foredrag med Fartein Horgar om en spennende periode i norsk sjøfartshistorie - seilskute- og kolonitiden. 

Fartein Horgar er snart ute med tredje bind i serien om dansk-norsk kolonihistorie, som omhandler gullalderen i Dansk Vestindia, siste halvdel av 1700-tallet. I sentrum for handlingen er Mihamy og hennes datter, Petronella. De er husslaver på plantasjen Falckenrede, og som sådanne lever de et privilegert liv. Men det er også urolige tider. Legal slavehandel går mot sin avslutning. Det vokser frem en mellomklasse "frie fargede", som rokker ved samfunnsordenen. "Frihetens kjøtere" er 3. bind i en serie på fem, og blir etterfulgt av en fortelling om tiden fram mot slaveriets opphør, i 1848, som blir en sjøroman. Horgar tar oss igjennom sin historiefortelling. Ikke minst vil vi få et innblikk i hans arbeid med arbeidet med denne romanserien.

Arrangementet er støttet av Norsk Forfattersentrum

Etter foredraget  er det omvisning i utstillingen "Til Sjøs". Museets bibliotek og arkiv holder langåpent og presenterer utvalgte samlinger for publikum. Blant materialet er arkivet etter den norske Kapp Horn klubben. Klubben ble stiftet i 1964 og medlemmene var sjøfolk som hadde rundet Kapp Horn med seilskip. Her kan du lese personlige beretninger fra sjøfolk som ble nedskrevet og sirlig ordnet i permer. Klubben ble nedlagt i 1996. 

Kafeen holder åpent.

Pris: Ordinær inngangsbillett gjelder. 

Vi har god kapasitet, så ingen forhåndsreservasjon er nødvendig.

Forfatteren Fartein Horgar med briller og skjegg i svart jakke og blå skjorte, Oslofjorden i bakgrunnen.

Om forfatteren

Fartein Horgar (f. 1955) er forfatter og oversetter. Han er født i Bergen som tredjegenerasjons misjonærbarn og oppvokst på Madagaskar, hvorfra han har skrevet to romaner (Tabu, 1993 og Papegøyen, 1995). Han er selv en del av kolonihistorien.

Horgar debuterte som lyriker i 1980 med Nattedikt og morgenhud. Senere er det blitt flere diktsamlinger, barnebøker, romaner og sakprosa. Paradisets elendige (2016) var hans første utgivelse på Aschehoug . Boka er første bind i en flerbindserie om den dansk-norske slaverihistorien og koloniriket i Vest-India som varte fra 1660-tallet til 1917. I 2017 kom annet bind, I slaktemåneden.

Hentet fra Aschehaug.no