Hopp til hovedinnhold

Den norske handelsflåten under første verdenskrig

Norge var på lik linje med de andre skandinaviske landene, nøytralt under første verdenskrig. Norges nøytralitet gav muligheter for stor økonomisk profitt for norsk skipsfart. Nye rederier, som spekulerte i skyhøye fraktpriser, dukket opp i hopetall. Men virksomheten var ikke uproblematisk, og etter hvert ble handelsfarten også svært farlig.

  • 1/1
    Torpedert skip med en ladning sild til en verdi av 1 milion Mark, fotografert fra tysk undervannsbåt. Norsk Maritimt Museum

I februar 1915 erklærte Tyskland alt havområde rundt Storbritannia som krigssone. Storbritannia lagde også problemer for Norge ved å tvinge all norsk sjøfart til å gå gjennom Den engelske kanal og senere nord for Skottland. Da Tyskerne startet sin uinnskrenkede ubåtkrig i 1917, ble alle skip senket uten forvarsel i farvannene rundt De britiske øyer.

Hele 50 % av den norske handelsflåten ble senket under krigen, det største prosentvise tapet av en handelsflåte under hele første verdenskrig og omlag 2000 sjøfolk i den norske handelsflåten omkom. Her er et utvalg unike bilder fra museets samling fra norske og utenlandske skip som våget å krysse Atlanterhavet under første verdenskrig.

Se flere av bildene av den norske handelsflåten under første verdenskrig på Digitalt Museum.