Åpen skute

Kulturminnedagene 2017: For fulle seil i samfunnets tjeneste.

Hiv o hoi!


Bli med om bord og opplev skonnerten «Svanen». Her kan du stå til rors, ligge i hengekøye og kanskje vi klarer å heise seil sammen ? Barnas Båtverksted holder åpent om bord, her kan alle være skipsbyggere og lage klossebåter.Røverryktet forteller at Salte Sølve har satt kursen mot Bygdøynes! Han skal borde S/S Svanen på jakt etter styrmann Skranglebein, som har begått mytteri og stjålet skatten. Tør du bli du med som piratjeger?

Arrangementet er gratis! 

 • Marinearkeolog utkledd som sjørøveren Salte Sølve.
  1/5
  Marinarkeolog alias Salte Sølve. Dag Nævestad
 • Gutt i aksjon i Barnas båtverksted. På bordet foran gutten flere lekebåter av tre.
  2/5
  Gutt i aksjon i Barnas båtverksted. Norsk Maritimt Museum
 • Hengekøye ombord skip, ett barn i hengekøya, to barn utenfor, én voksen bak.
  3/5
  Barnehagebarn får prøve hengekøya ombord skonnerten "Svanen". Norsk Maritimt Museum/Heidi Thöni Sletten
 • 4/5
  Norsk Maritimt Museum/ Beate Kjørslevik
 • Skonnerten "Svanen" med tre master og for fulle seil ute på vannet, med norsk flagg, sett fra babord.
  5/5
  Skonnerten "Svanen" for fulle seil.

Kulturminnedagene

De europeiske kulturminnedagene blir markert i hele Europe i september hvert år og har som mål å bidra til å skape forståelse og interesse for kulturminner og kulturmiljøer. I år er tema er «Kulturminner i samfunnets tjeneste».

«Svanen» ble hentet hjem til Norge av entusiaster i Kristiansand som et pionerprosjekt i norsk fartøyvern. Etter at hun var blitt restaurert og satt i seilklar stand, ble hun også et sosialpedagogikk prosjekt. Disse to funksjonene hang nøye sammen: «Svanen» skulle bevares gjennom bruk, og bruken bestod de første årene i hovedsak av skoleskipsdrift for skoletrett ungdom. Driften ble raskt utvidet med seilende leirskole. Siden 2016 har skipet også seilt med skadde veteraner fra norske militære utlandsoperasjoner i samarbeid med veteranorganisasjonen SIOPS. Slik er skipet blitt bevart til dags dato som et seilende kulturminne, et pedagogisk og sosialprosjekt.

Velkommen om bord!