Torpedert. Krigsseilere under første verdenskrig

Året er 1917, første verdenskrig herjer og Tyskland har gitt ordre om å innføre uinnskrenket ubåtkrig. I «Torpedert – krigsseilere under første verdenskrig» møter elevene Bernhard Bjørvik som har tatt hyre som messegutt på Bergensdamperen «Gurre». Han forteller om et samfunn preget av usikkerhet, vareknapphet og spionfrykt. Og ikke minst "Gurre"s siste seilas.

  • Kristian Krohg-Sørensen/ Norsk Maritimt Museum

Under første verdenskrig var det livsfarlig å være sjømann. Handelsskip ble utsatt for miner og ubåtangrep. I løpet av krigen omkom omlag 2000 sjøfolk på norske skip i krigsforlis.

Utstillingen «Torpedert – krigsseilere under første verdenskrig» tar utgangspunkt i en konkret hendelse: Dampskipet «Gurre» fra Bergen ble torpedert av en tysk ubåt 1. mars 1917 hvor 20 mennesker mistet livet.

I utstillingen vil elevene se gjenstander og fotografier fra første verdenskrig og de får møte en av dem som overlevde torpederingen, messegutten Bernhard Bjørvik på 16 år. Gjennom hans øyne får de fortellingen om et samfunn preget av usikkerhet, vareknapphet og spionfrykt. Og ikke minst Gurres siste seilas.

Etter omvisingen i utstillingen samles klassen til samtale og diskusjon, der elevene må ta stilling til ulike dilemmaer om krig og profitt, diskutere handelsflåtens betydning for å sikre forsyninger, næringslivets muligheter til å tjene penger og sjøfolkenes risiko, samt diskutere om situasjonen for hundre år siden har noe til felles med handel i dag.

I forbindelse med utstillingen har Kristian Krogh-Sørensen tegnet tegneserien Torpedert – dampskipet Gurres siste ferd. Klassesett av tegneserien er inkludert i prisen og vil bli tilsendt i god tid før besøket på museet. 

Trinn: 8. - 10. trinn og VGS
Tidspunkt: fra 8. mai 2017 til 11. november 2018, i museets vanlige åpningstider.
Varighet: 50 - 60 min
Metode: Omvisning og dialog 
Pris: 750,- kr. per klasse.  Prisen inkluderer inngang, omvisning og klassesett med tegneserien Torpedert – dampskipet Gurres siste ferd  tilsendt på forhånd.

Skoleklasser som ønsker å besøke utstillingen på egen hånd har gratis inngang.

Omvisningen må bestilles i god tid før besøket. 


Torpedert i læreplanen:

Kontaktinformasjon

Heidi Thöni Sletten