Staten overtar ansvaret for Norsk Maritimt Museum

Fra 2015 er det Staten ved kulturdepartementet som overtar ansvaret for den offentlige finansieringen av Norsk Maritimt Museum. Det opplyste kulturminister Thorhild Widvey da hun på Bygdøy i ettermiddag åpnet museets jubileumsutstilling ”Til sjøs!”

I sin åpningstale berømmet Thorhild Widvey Norsk Maritimt Museum og dets partnerprogram, der store deler av den maritime næringen har bidratt med over 40 millioner kroner til den omfattende fornyelsen av museet. – Det er et viktig mål for regjeringen å motivere til samarbeid mellom private aktører og myndighetene i gode finansieringsordninger, sa Widvey.

- Vi er svært tilfreds med at Staten nå overtar ansvaret alene for den offentlige finansieringen av museet, sier direktør Espen Wæhle. – Oslo Kommune og Staten har tidligere bidratt hver for seg. At Staten nå overtar gir oss en etterlengtet forutsigbarhet, sier Wæhle.

Redningsselskapet kommenterer Statens overtakelse av ansvaret for Norsk Maritimt Museum.

Sjøfolk gjennom 1000 år

Utstillingen «Til sjøs!», som kulturministeren åpnet i dag, speiler hverdagslivet om bord gjennom hørespill, gjenstander, historiske bilder og tekster. – Vi går inn i livet til 12 forskjellige sjøfolk fra forskjellige epoker i mer enn 1000 år av norsk sjøfartshistorie, forteller førstekonservator Elisabeth S. Koren. - Hva tenkte skipskirurgen på et norsk slaveskip, hvordan var det å være kvinnelig telegrafist, ro viking eller servere på amerikalinjen? Dette er en utstilling om mennesker og sjøfartens store betydning for Norge gjennom alle tider, sier Koren.

Foto: Kulturminister Thorhild Widvey og førstekonservator Elisabeth S. Koren under åpningen av "Til sjøs!". NMM/Beate Kjørslevik.