Massiv pressedekning av skjelettfunn i Søgne

Massiv pressedekning av skjelettfunn i Søgne

Museets arkeologer og dykkere har vært med på å avdekke nye funn av de eldste kjente mennesker i Norge. Hvert skjelett fra steinalderen er sensasjon - og nå er det funnet tre nye individer i Hummervika i Søgne.

Omfattende pressedekning av sensasjonelle steinalderfunn

Våre undervannsarkeologer var engasjert da man skulle undersøke en viktig lokalitet ved Hummervika i Søgne. Her hadde man i 1994 funnet det eldste kjente mennesket i Norge, som den gang fikk navnet "Sol" eller "Søgnekvinnen".

Grunneieren har nylig bedt om å få mudre i området, og det utløste en større undersøkelse finansiert av Riksantikvaren. Det er Kulturhistorisk Museum ved Universitetet i Oslo som er ansvarlig for utgravingen, men siden det skal graves under vann ble Norsk Maritimt Museum engasjert i arbeidet.

Vi var nesten kommet til slutten av undersøkelsene da noe helt spesielt dukket opp. De nye funnene ble hurtig plukket opp av media. På NRK Dagsrevyen kom det et omfattende innslag. VG rapporterte om "Nytt oppsiktsvekkende hodeskallefunn" og Dagbladet løftet nyheten til toppen av nettavisen under tittelen "Norske forskere fant steingammel hodeskalle på oversvømt gravplass".

Også i lokale media var det omfattende pressedekning. Fedrelandsvennen stilte spørsmålet om "Tror Sol kan ha blitt halshugget", mens Budstikka - lokalavisa for Søgne og Songdalen skrev: "Tror på flere funn". NRK Sørlandet laget innslaget "Fant hodeskalle under utgraving"