I 1917 fikk politiet opplysninger om at det fantes en tysk sabotasjegruppe i (Kristiania) Oslo. De trodde at gruppen ville ramme norske skip. Krigen om forsyninger og skipsfart fant nemlig også sted på land. Ubåtene fikk opplysninger om frakt og skipsavganger fra spioner i havn. Skipene kunne dessuten bli utsatt for sabotasje. Tidsinnstilte bomber eller sprengstoff kunne bli plassert i kullet (drivstoffet).
Politiet trodde at det var den tyske baron von Rautenfels som ledet sabotasjegruppen. Saken var delikat, for han var tysk diplomat. Derfor hadde han også diplomatisk immunitet. Til tross for det ble hans bagasje og eiendeler ransaket av politiet. De fant store mengder sprengstoff.
Bombene i utstillingen ble gitt til Otto Blehr (1847-1927), som var justisminister da Rautenfels ble avslørt. De var et slags suvenir. Etter at Blehr var død, donerte sønnen hans bombene og andre gjenstander fra denne saken til Norsk Sjøfartsmuseum.
NRK har tidligere skrevet om Rautenfels og om bombesaken, her kan du lese mer: nrk.no
Bredo Berntsen har skrevet en spennende og grundig artikkel om spioner og sabotasje under første verdenskrig. Artikkelen ble publisert i Norsk Maritimt Museums årbok 2012. Nå er den også publisert på nett: https://brage.bibsys.no/xmlui/handle/11250/2442066